47

Friese SP-afdeling vervalst handtekening Marijnissen op kieslijst

De leden van de SP in Skasterlân hebben zich uit de verkiezingsrace teruggetrokken nu fraude aan het licht is gekomen

De lokale afdeling van de SP in de Friese gemeente Skasterlân heeft fraude gepleegd met de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen in maart. Een woordvoerder van de gemeente zei vrijdag dat onder de kandidatenlijst een valse handtekening staat. De leden van de partij hebben gezegd zich nu terug te trekken uit de verkiezingen.

De kandidatenlijst moet door partijvoorzitter Jan Marijnissen worden ondertekend, omdat de SP een landelijke partij is. Onder de kandidatenlijst stond wel de naam van Marijnissen, maar iemand anders had zijn handtekening gezet. Dit schrijft onder andere de Gelderlander vrijdag. “Een afschuwlijke situatie”, vindt burgemeester Bert Kuiper.

Het landelijke partijbureau van de SP trok zelf aan de bel. Het bureau verbaasde zich erover dat de SP in Skasterlân ook deelnam aan de verkiezingen. “Toen hebben we de handtekening van Marijnissen vergeleken met de handtekening die onder de lijst staat”, zegt de woordvoerder.

De gemeente kan hierdoor nog in een lastig parket raken. “De lijst op zich is onherroepelijk”, zegt burgemeester Kuiper. “Dat betekent dat de SP niet meer van de stembiljetten af kan.” Als mensen in de gemeente toch massaal op een SP-kandidaat stemmen, kan die persoon alsnog in de raad. “Dan sturen we diegene wel een brief dat we het niet op prijs stellen als die de raad ingaat.”

Geef een reactie

Laatste reacties (47)