28

Frits Wester grote winnaar RTL-debat

Nieuwsmonitor analyseert RTL-debat: Niet inhoud, maar entertainmentwaarde bepaalt winnaar

Donderdagavond vindt bij de EO alweer het derde televisiedebat in deze verkiezingscampagne plaats. De Nederlandse Nieuwsmonitor analyseerde nog even het vorige debat bij RTL en kwam tot de conclusie dat veel meer dan de inhoud, de entertainmentwaarde bepaalde wie de ‘winnaar’ werd. Debatleider Frits Wester speelde een grote rol hierin. “De match moet goed verlopen, maar de scheids hoeft niet zelf te scoren. Toch zien we aan sommige fragmenten dat Frits Wester zelf meer uit is op een doelpunt dan dat hij het spel overlaat aan de spelers”, zegt de Nederlandse Nieuwsmonitor.

Nieuwsmonitor keek onder andere naar het aantal onderbrekingen in het RTL-debat. Debatleider Wester onderbrak SP-leider Emile Roemer opvallend vaak, vijftien keer. Rutte, Samsom en Wilders onderbrak Wester respectievelijk drie, acht en één keer.

Nieuwsmonitor stelt:

Hoewel de rol van de debatleider afgelopen zondag zeker niet doorslaggevend is geweest, zien we wel dat het optreden van Frits Wester niet louter faciliterend van aard was en hebben afgeleid van waar een debat om zou moeten gaan, namelijk de inhoud. Zoals gezegd blijft een debat nog dagenlang het nieuws domineren, meestal tot het volgende debat. Ook hier was dit het geval.

De afgelopen dagen vonden we maar liefst 44 artikelen over het debat in de vijf grootste landelijke dagbladen. De toon van het nieuws werd ook gezet: Roemer is de grote verliezer. Niet alleen kwam dit in alle berichten naar voren “Een steunbeer die soms aarzelt” (de Volkskrant, 27 augustus 2012), ook bleef dit nieuws de dagen erna van groot belang. Zo analyseerde Frits Abrahams in NRC Handelsblad op 28 augustus: “De afbladdering van Roemer leek begonnen. Hij was nerveus en kon zich als enige niet goed staande houden in het debat. Hij liet tegen Rutte kansen liggen en zijn Nederlands klonk steeds onbeholpener, terwijl hij aan zijn Engels al niet eens meer durfde te beginnen.”

Deze trend werd helemaal duidelijk in het NOS Journaal van 29 augustus. In de ruim 4 minuten dat het item duurde, ging het met name over de stand van de SP in de peilingen. Met de SP, aldus Dominque van der Heijden, ‘gaat het duidelijk de verkeerde kant op’. Een inhoudelijk standpunt werd er in deze 4 minuten niet gemaakt. Verder dan de strategische uitspraak van Rutte dat hij de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks niet aan een meerderheid zal helpen, kwam het niet.

De debatten zijn voor de politici van enorm belang. Echter, in tegenstelling tot waar het in een democratie om zou moeten gaan, de inhoudelijke standpunten helder maken, gaat het in de debatten om goed overkomen. Dit kan met vlotte oneliners en vliegen afvangen van de tegenstanders of van de debatleider. Roemer zei het zelf in het NOS Journaal: “We zijn hetzelfde gebleven, ons programma is hetzelfde gebleven.”

Toch gaat hij het anders doen. Hij zegt dat het betekent dat hij “misschien wel wat minder aardig moet blijven.” Met andere woorden, de inhoud wordt ondergeschikt gemaakt aan de vorm. Niet de inhoud maar de medialogica beheerst de campagne.

Nieuwsmonitor: Wester onderbreekt Roemer vijftien keer /PDF

De Nederlandse Nieuwsmonitor (DNN) is het wetenschappelijk instituut voor de journalistiek. De Nieuwsmonitor is een project van de Stichting het Persinstituut.

Foto-cc: Jos van Zetten

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)