23

Frodo in de ban van het statiegeld

Een satirische protestvideo tegen afschaffing van statiegeld

“Het kan niet vernietigd worden, het is van plastic.” Met deze quote vertolkt de wijze heer in de film de ‘Lord of recycling’ de boodschap van Stichting Ons Statiegeld (SOS) die een protestvideo maakte tegen de afschaffen van het statiegeld. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) kreeg afgelopen woensdag een Kamermeerderheid achter zijn voorstel om het statiegeld af te schaffen en de plastic flessen voortaan te laten vernietigen.

Volgens bedrijven is het afschaffen van het statiegeld kostenbesparend en Atsma denkt dat mensen toch hun flessen blijven inleveren. SOS blijft geloven in het heilige statiegeld met de beredenering dat het recyclen van plastic beter is dan de vernietiging ervan.

In de persiflage op de film de ‘Lord of the Rings’ moet Frodo het ‘magische’ plastic flesje met duistere krachten laten vernietigen in ‘Mount Dump’. Op weg er naartoe komt hij verleidingen en opstakels tegen waarna de grote vraag uitblijft: Kiest hij voor verbranding of recycling?

De campagne ‘Een Echte Held Kiest Statiegeld’ is een initiatief van de milieubeweging, afvalbedrijven en gemeenten die ook willen dat statiegeld op de kleine flesjes wordt ingevoerd. Aan het eind van het filmpje kunnen kijkers doorklikken naar de petitie.

“Statiegeld wordt afgeschaft, zegt staatssecretaris Atsma. Maar het is nog niet zover. Met uw hulp overtuigen we de politiek dat statiegeld moet blijven, en dat het ook moet worden geheven op kleine flesjes. Zo houden we het milieu schoon en gaat Nederland beter recyclen”, aldus de actievoerders.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (23)