2

‘Fruit in supermarkt vaak geplukt door kinderhandjes’

Wie meloenen en bananen uit Costa Rica, Panama of Ecuador koopt, loopt een aanzienlijk risico dat ze door kinderen zijn geoogst

De arbeidsomstandigheden rond de teelt van groente en fruit zijn vaak belabberd. Bij bananen, meloenen en appels uit Midden- en Zuid-Amerika bestaat een groot risico dat er kinderarbeid in het spel is

Vooral in tropische gebieden met intensieve fruitteelt zijn de arbeidsomstandigheden vaak belabberd verklaart directeur Charlotte Linnebank van Questionmark. In Spanje, Italië en andere landen rond de Middellandse Zee werken in de fruitteelt veel illegale migranten waaronder kinderen, die kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Ze worden vaak onderbetaald, werken in de volle zon en worden soms blootgesteld aan pesticiden. Klagen over schending van hun rechten kunnen ze niet; dan  dreigen ze te worden uitgezet aldus Linnebank.De organisatie baseert zich op rapporten van onder meer Human Rights Watch en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Questionmark onderzocht ook welke impact de productie en het transport van 3300 groente- en fruitproducten op het milieu heeft. Die informatie is vanaf vandaag online te raadplegen. Ook zijn de producten te scannen via de app van Questionmark. Dat geldt overigens ook voor vlees, zuivel, eieren, chocolade, bier en fris – producten die  al eerder onder de loep zijn genomen. 

Bij welke supermarkt  het groente- en fruitassortiment het duurzaamst is, valt volgens Questionmark niet te zeggen. ‘Het gaat om seizoensproducten. Zowel op de versafdeling als bij ingevroren en ingeblikte groente en fruit, wisselt het land van herkomst vaak, zegt Linnebank. Koop je groenvoer met een keurmerk als Fairtrade of Rainforrest Alliance, dan mag je er volgens de consumentenorganisatie vanuit gaan dat het onder eerlijke omstandigheden is geoogst.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)