Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Fuck de koning' roepen is geen majesteitsschennis

  •  
04-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
fokde_koning.png
Het Openbaar Ministerie bekent dat activist ten onrechte als verdachte is aangemerkt
De activist Abulkasim Al-Jaberi die inmiddels bekend staat als ‘fuck de koning’- roeper was volgens het Openbaar Ministerie (OM) onterecht aangehouden voor majesteitsschennis. Dit maakte zijn advocaat Willem Jebbink vrijdagmiddag bekend.
Al-Jaberi deed zijn beruchte uitspraak vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet. Hij riep tijdens zijn betoog: ‘fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’.
De activist werd door de politie voor zogenaamde majesteitsschennis aangehouden. Het OM had hem een boete van 500 euro gegeven waar Al-Jaberi zich tegen verzette. De zaak ging naar de rechter maar veroorzaakte veel ophef waardoor het OM besloot hem te heroverwegen. De strakzaak werd uiteindelijk geseponeerd onder vermelding dat het feit waar Al-Jaberi van beschuldigd werd niet strafbaar was en zijn uitspraak ‘binnen de context van het publieke debat valt’.
Al- Jaberi tekende alsnog bezwaar aan. Het OM heeft nu definitief besloten dat de activist ten onrechte aangehouden is. ”Deze beslissing betekent een zuivering van de reputatie van mijn cliënt”, vertelt Jebbink. Volgens de advocaat zouden ook de persoonsgegevens van de activist nu verwijderd moeten worden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.