99

Fukushima bereikt top nucleaire rampschaal

Medewerkers moeten centrale verlaten … Autoriteiten: ramp nu in hoogste categorie '7' ... Tsjernobyl nog altijd tien keer zo erg 

Na nieuwe cijfers over vrijgekomen straling is de ramp in de Japanse Fukushima-kerncentrale geclassificeerd in schaal 7, de hoogste categorie voor nucleaire rampen. Tot nu werd de ramp gerekend tot schaal 5.


De Volkskrant schrijft:

De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie. Niveau zeven van de INES-schaal houdt in dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit waarschijnlijk gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen en milieu in

De straling is overigens een tiende van het niveau dat bij Tsjernobyl werd gemeten. Maandagavond brak in centrale 1 korte tijd brand uit. Volgens de beheerder heeft dat niet tot meer straling geleid.

NRC Handelsblad schrijft:

Het IAEA, het nucleaire agentschap van de VN, spreekt bij schaal 7 van wijdverspreide gezondheidseffecten door meervoudige stralingslekken die lucht, drinkwater, groenten en zeewater verontreinigen. Tot dusver hebben Japanse autoriteiten de effecten voor de volksgezondheid altijd minimaal genoemd. 

Trouw meldt:

Medewerkers van Fukushima I en II zijn geëvacueerd, nadat een aardbeving het gebied trof waar de nucleaire installaties staan. Het bedrijf onderzoekt hoe het ervoor staat in de centrales na de schok van 6,3 op de schaal van Richter. 

cc-foto: Sandocap

Geef een reactie

Laatste reacties (99)