35

Fukushima: gemuteerde madeliefjes

Kernramp bij Fukushima laat zijn sporen na in de natuur. Of toch niet?

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima zijn gemuteerde madeliefjes gespot die meer op elastiekjes lijken dan op bloemen. Vier jaar nadat de centrale werd vernield door een tsunami en aardbeving lijken de bloemen aangetast door straling.

Dat schrijft het AD. De krant wijst er op dat ‘de stempel van de madeliefjes als een soort elastiekje om de stengel gevouwen zit’. De krant haalt nog wel een expert aan die er op wijst dat het hier gaat om:

een ‘gewone’ mutatie die we fasciatie noemen. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er een link met de radioactieve straling is. Dan zouden we het gebied moeten onderzoeken en over een aantal jaren weer.

Maar dat brengt de journalist er niet toe om de stelling ‘de bloemen lijken aangetast door straling’ aan te passen. Terwijl toch heel makkelijk was na te gaan dat dezelfde mutatie ook in Brabant voorkomt:

En in Idaho:

Er zijn allerlei aanwijzingen dat de ramp in Fukushima gevolgen heeft gehad voor de natuur, maar er is geen overtuigend bewijs dat dat hier ook aan de hand is.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)