34

Fukushima lekt ernstig na nieuwe aardbeving

UPDATE: Tepco meent dat nucleaire crisis binnen negen maanden is opgelost ... Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku waarschuwt voor een meltdown die ernstiger is dan de ramp in Tsjernobyl

In het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn zaterdag flink meer radioactieve deeltjes gemeten. Japan werd afgelopen nacht getroffen door een aardbeving van 5,9 op de schaal van Richter. De nieuwe metingen duiden mogelijk op nieuwe lekken, aldus Tepco, de eigenaar van de Japanse kerncentrale.

Zaterdag is het aantal radioactieve jodiumdeeltjes gestegen naar 260 becquerel per kubieke centimeter, dat is 6500 keer de toegestane hoeveelheid en zes keer meer dan op vrijdag is gemeten. Ook is vier keer zoveel cesium gemeten dan de dag er voor.

De Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku waarschuwt voor een meltdown die ernstiger is dan de ramp in Tsjernobyl. Volgens hem lekken er onophoudelijk radioactieve stoffen. De reactoren zijn zo zwak dat een kleine aardbeving zoals die van vrijdagnacht al een meltdown veroorzaken. “Kort gezegd kijk je naar een tikkende tijdbom”, aldus de professor die verbonden is aan een aantal Amerikaanse universiteiten.

Update zondag 17 april

Tepco zegt de nucleaire crisis binnen zes tot negen maanden onder controle te krijgen. Dat maakte de eigenaar van kerncentrale Fukushima I zondag bekend. De eerste stap om de beschadigde splijtstofstaven in de eerste drie maanden te laten afkoelen is gezet. Vanaf dat stabiele niveau is nog een ‘cold shutdown’ periode nodig van zes tot negen maanden. Daarna is Tepco van plan de reactoren te bedekken.

Over de schadevergoedingen aan de gezinnen die door stralingsgevaar geevacueerd moesten worden, is ook meer bekend. Tepco keer per gezin ruim achtduizend euro uit, zo heeft de Japanse regering besloten, meldt NRC. Volkskrant: Flinke stijging radioactiviteit in zee Japan

Geef een reactie

Laatste reacties (34)