38

Fukushima lekt weer; radioactief water in zee gestroomd

Opslagtanks stromen na hevig regenval over

Weer zijn er problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima. Door overvloedig regenval van de afgelopen week, stromen de opslagtanks over. De eigenaar van de tanks, Tepco, zegt niet te kunnen uitluiten dat radioactief water hierbij de zee is ingestroomd. Persbureau Reuters verklaart dat de overstroming heeft kunnen plaatsvinden doordat Tepco heeft onderschat hoeveel regen er zou vallen.

In totaal staan er zo’n duizend tanks waarin radioactief water is opgeslagen. Dat water is gebruikt voor de koeling van de centrale. Daaromheen liggen bassins met regenwater dat radioactief kan zijn. Doorgaans wordt dit regenwater in lege tanks opgeslagen, voordat het wordt gecontroleerd en – in indien schoon bevonden – in zee gepompt.

Doordat Tepco ervan uitging dat 30 tot 40 millimeter regen zou vallen, ging het zondag mis. Er viel meer dan 100 millimeter regen. 12 van de 23 tanks liepen over.

NOS meldt:

“Eén bassin bevatte water met strontium 90 met een waarde die 71 keer hoger ligt dan wat geacht wordt veilig te zijn. Vermoedelijk is het water in zee gestroomd. Hoeveel het was, is niet bekend.

Dit voorval is slechts één van de vele problemen waar de kerncentrale voor heeft gestaan, sinds het in 2011 werd getroffen door een aardbeving en tsunami.

Inmiddels is Tepco begonnen met het overpompen van water naar ondergrondse reservoirs.

NOS: Fukushima lekt radioactief water
Volkskrant: Weer problemen Fukushima: opslagtanks stromen over

cc-foto: NRCgov

Geef een reactie

Laatste reacties (38)