14

Functioneel Bloot

Video met beste naaktscènes uit Nederlandse films...  (Al valt over smaak natuurlijk altijd te twisten...)

Een Nederlandse film zonder blootscène? Bijna ondenkbaar. Het Nederlands FilmFestival dat vanavond in Utrechts is begonnen, staat daarom dit jaar uitgebreid stil bij het thema Naakt. ‘Van de bevrijdende seksgolf in de jaren zeventig tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt.’ Een mooie gelegenheid om nog eens flink wat Hollands Glorie in een compilatie achter elkaar te zetten. Functioneel bloot, heet dat dan…


Ook in de openingsfilm van het NFF, ‘Hoe duur was de suiker’, zitten veel blootscènes, maar de reden daarvoor is simpel, volgens regisseur Jean van de Velde. In de tijd van de slavernij waar de film over gaat, liepen de slaven in Suriname nu eenmaal bloot, aldus Van der Velde in het NOS Journaal.

Dat was toen de klederdracht.”

Volgens Ernie Tee, docent op de Nederlandse Filmacademie, was de grootste blootgolf na de jaren tachtig wel over, vertelt hij aan NOS op 3.

Maar omdat het zo’n enorme impact had en zo’n ongelofelijk succes was, wordt de Nederlandse film nog altijd geassocieerd met naakt.”

Zijn studenten van nu moeten er weinig meer van hebben.

Die kijken vies weg als ik ze bijvoorbeeld Blue Movie voorschotel. Het naakte voelt gedateerd voor hen. Naakt is ook niet meer nodig want via internet is er genoeg ‘ander’ naakt te vinden. Op dit moment zitten we echt in een andere hoek. Nedeland is momenteel heel goed in kinderfilms en familiefilms. Dat is wel even wat anders, ja.

NOS op 3: Nederland, naaktfilmland?

Geef een reactie

Laatste reacties (14)