10

‘Fusies maken ziekenhuizen niet beter en niet goedkoper’

Bestuurders willen vooral hun strategische positie ten opzichte van andere ziekenhuizen versterken, zeggen onderzoekers

Schaalvergroting leidt niet tot betere kwaliteit van zorg van ziekenhuizen. Evenmin leiden fusies tot lagere onkosten, zo is woensdag in de Volkskrant te lezen.

Bestuurders beweren wel dat de zorg beter wordt als deze wordt geconcentreerd op een plek, maar eigenlijk willen ze vooral hun strategische positie ten opzichte van omringende ziekenhuizen versterken en efficiencywinst behalen. Deze conclusies trekt het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg in een recent verschenen onderzoeksrapport.

Jany Rademakers van het NIVEL uit Utrecht, die het onderzoek leidde, zegt in de Volkskrant (betaalde toegang): 

Het kwaliteitsargument is alleen maar lippendienst

Aanleiding voor het onderzoek was de golf van ziekenhuisfusies die in 2011 begon en die nu nog niet is uitgewoed. Het onderzoeksconsortium, waarvan ook onderzoekers van de universiteiten van Nijmegen en Rotterdam deel uitmaken, heeft geen enkel bewijs gevonden voor de gangbare opvatting dat de kwaliteit beter wordt naarmate een dokter meer patiënten behandelt. Er is ook onderzocht of de kwaliteit in geconcentreerde afdelingen voor onder meer verloskunde, liesbreukoperaties en borstoperaties beter is geworden, maar ook daarvoor is geen bewijs gevonden.

Ziekenhuisbestuurders die zeggen dat samengaan de kwaliteit verbetert, moeten die claim dan ook eerst waarmaken, vinden de onderzoekers. Dat is een steun in de rug voor minister Schippers van Volksgezondheid, die vandaag met de Tweede Kamer debatteert over haar wetsvoorstel om ziekenhuizen te dwingen hun plannen kwalitatief beter te onderbouwen in een ‘fusietoets’.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ reageert in de Volkskrant:

“Het is hun mening. Er is voortschrijdend inzicht bij het beoordelen van kwaliteit. Dat nemen we mee in ons overleg met de ziekenhuizen.

Volkskrant (betaalde toegang): ‘Kwaliteit niet beter na ziekenhuisfusie’

Foto-cc: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (10)