21

FvD belooft einde samenwerking Leefbaar Rotterdam, in ruil voor stadsbestuur

Het Forum voor Democratie heeft beloofd het samenwerkingsverband met Leefbaar Rotterdam te verbreken, mits die partij deel mag nemen aan een nieuw Rotterdams stadsbestuur. Dat heeft het FvD zondagavond laten weten via een bericht op de eigen website.

Hoewel Leefbaar bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen 3 zetels verloor, bleef de partij met 11 zetels wel de grootste partij in de stad. Toch is deelname aan het stadsbestuur allerminst zeker, omdat potentiële coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de PvdA het onacceptabel vinden dat Leefbaar in aanloop naar de verkiezingen optrok met het extreemrechtse Forum voor Democratie en zich van dezelfde racistische retoriek bediende. Zo startte Leefbaar-fractievoorzitter Joost Eerdmans een campagne om winkels van mensen met een migratie-achtergrond wettelijk te kunnen weren.

Het Forum voor Democratie zegt nu dat het ‘essentieel’ is dat Leefbaar deelneemt aan het nieuwe stadsbestuur en is bereid daarvoor de samenwerking te verbreken. Echter, dat gebeurt pas wanneer Leefbaar daadwerkelijk deelneemt aan het college. In de verklaring richt het Forum voor Democratie de pijlen uitsluitend op D66, de vaste zondebok van de partij, ondanks dat ook andere Rotterdamse partijen een samenwerking met een aan het FvD-gelieerd Leefbaar niet zien zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)