Laatste update 12:26
42

FvD-professor Kinneging op de vingers getikt wegens intimidatie studenten

De Universiteit van Leiden heeft de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging op de vingers getikt wegens intimidatie van studenten. Volgens studenten staat Kinneging niet open voor andere meningen en schiet hij uit zijn slof als iemand tegen hem ingaat. Tijdens colleges scheldt de professor studenten uit en maakt hij seksistische opmerkingen, meldt NRC Handelsblad.

Eén student klaagt over seksuele intimidatie. Ze zegt zich vies en geïntimideerd te hebben gevoeld na colleges met „seksistische, vunzige opmerkingen tegenover vrouwelijke studenten”. (…) Een andere studente, vertellen verschillende deelnemers, zou hij hebben uitgelegd dat mannen doen alsof zij verliefd zijn om seks te kunnen krijgen, waarbij hij zei: „Ik doe alsof ik verliefd op jou ben, maar eigenlijk wil ik alleen maar met je naar bed.”

Kinneging was tot voor kort lid van Forum voor Democratie, en gaf cursussen voor (kandidaat-)volksvertegengwoordigers en het wetenschappelijk bureau van de rechts-radicale partij. Forum-oprichter Thierry Baudet staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke opvattingen. Hij is een fan van de omstreden ‘versiercoach’ Julien Blanc, die mannen adviseert om vrouwen als vuilnis te behandelen. Kinnegings overtuigingen zijn daaraan verwant.

Feminisme noemt hij een wereldvreemde ideologie, een misvatting. Zijn opvatting: een man behoort kinderen te verwekken bij zijn vrouw. Dat is een plicht en een van de voornaamste doelen van het leven. Daar tegenover staat de plicht van de vrouw het bed met de man te delen. ‘Geen zin’ is geen excuus, meent Kinneging. Dan maak je maar zin, zegt de hoogleraar rechtsfilosofie in zijn laatste boek, en die ideeën komen ook in colleges aan bod.

Zeker vier studenten dienden een klacht tegen Kinneging in vanwege diens onbehouwen gedrag tijdens colleges. Een docent van Kinnegings afdeling schreef aan een van de klagers dat hij dat begreep: “Het wordt de laatste jaren steeds erger. Daar kan ik een boek over schrijven waar W.F. Hermans bleek bij zou afsteken.”

Carel Stolker, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Leidse universiteit, heeft Kinneging inmiddels gemaand zijn gedrag aan te passen. “De hoogleraar moet zijn manier van onderwijs geven veranderen”, meent hij.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)