33

Fyra-bouwer dreigt Belgen met schadeclaim

Kritiek op geflopte hogesnelheidstrein is volgens AnsaldoBreda niet terecht ... Fout zou bij spoorwegbedrijven liggen die de trein slecht onderhielden

De Italiaanse bouwer van de Fyra-treinen AnsaldoBreda is van zins een schadeclaim in te dienen tegen de Belgische Spoorwegen, omdat zij niet verder willen met de Fyra. Dat zei topman Maurizio Manfellotto van AnsaldoBreda donderdag op een persconferentie in Napels. Manfellotto wilde niet in op de Nederlandse situatie ingaan, omdat in Nederland nog geen definitief besluit is genomen over de mislukte sneltrein.

De NS heeft aangegeven ook te willen stoppen met de Fyra, omdat de treinen ”onvoldoende betrouwbaar” zijn. Het kabinet bespreekt de kwestie vrijdag, zo meldt nieuwssite NU.nl donderdagmiddag.

De topman van AnsaldoBreda verwerpt de kritiek over technische mankementen aan de treinen die zijn geleverd aan Nederland en België. In plaats daarvan legt hij de schuld bij de NS en Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Die zouden de trein niet op de aanbevolen manier hebben onderhouden. Daardoor konden er problemen ontstaan toen het flink begon te sneeuwen.

De problemen met deuren en treeplanken wijt Manfellotto aan ijsvorming. “Door de sneeuw raakten metalen onderdelen los”, verklaarde hij. Ook zou te hard zijn gereden in de sneeuw. De Fyra had niet op volle snelheid mogen rijden.

De topman zei dat tientallen technici uit Italië, Nederland en België die aan de Fyra werken, de kritiek niet onderschrijven. Het gaat volgens hem vooral om kinderziektes die moeten worden opgelost.

NU.nl: Bouwer Fyra eist schadevergoeding van België

Foto-cc: Hans van Oostende

Geef een reactie

Laatste reacties (33)