6

Fyra-fiasco kost NS mogelijk toch meer

Dijsselbloem wilde rekening deels bij de Staat neerleggen ... Na kritiek vanuit de Kamer wordt bekeken of NS zelf voor eigen flop kan opdraaien

De NS moet mogelijk meer bloeden voor het Fyra-fiasco dan in eerste instantie aangenomen. De spoorwegen lopen door het afblazen van de trein al 340 miljoen euro mis, daarbovenop dreigt de Staat de 119 miljoen, die de Staat misloopt doordat er minder dividend wordt ontvangen, ook op de NS te verhalen.

Minister Dijsselbloem (Financiën) wilde het bedrag van 119 miljoen euro eigenlijk verhalen op het Infrastructuurfonds. De Tweede Kamer vroeg hem hierop te kijken of er ook nog andere mogelijkheden zijn.

Dijsselbloem schrijft nu dat hij wil bekijken of hij de 119 miljoen kan verhalen op de NS. Door efficiencymaatregelen moet de NS wat hem betreft bekijken of het nog meer kan besparen. Dat is volgens de minister “niet onmogelijk, maar alles bij elkaar is het wel een behoorlijke opgave”.

Het Infrastructuurfonds maakt deel uit van de rijksbegroting, waaruit rijkswegen, spoor- en waterprojecten wordt betaald. Het waren vooral D66, PVV en het CDA die vinden dat de NS meer moet bloeden voor de gemaakte fouten en dat de schade niet mag worden afgewenteld op de overheid. 

De problemen met de Fyra waren vooraf bekend. Bij de testritten vooraf ging van al van alles mis. Treinbouwer AnsaldoBreda wilde de fouten in een later stadium bespreken, maar zei niet te kunnen garanderen dat de problemen verholpen zouden worden. De NS bevestigde in een brief van 11 januari desalniettemin dat deze zaken de order van 19 Fyra-treinen niet in de weg zouden staan.

Lees ook op Joop: Fyra-flop deels voor rekening van Staat

Trouw: NS moet mogelijk meer bloeden voor Fyra-echec

cc-foto: Michael Day

Geef een reactie

Laatste reacties (6)