10

G20 komt met 456 miljard dollar voor IMF over de brug

China spekt kas met 43 miljard ... Eurocrisis centraal op G20-top

Op de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos hebben de deelnemende landen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 456 miljard dollar beloofd. Dat heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde aangekondigd. Later dinsdag volgt een gezamenlijke verklaring. In Mexico vindt momenteel een tweedaagse top van de G20 plaats.

Wereldleiders hebben Europa maandag opgeroepen ambitieuze stappen te nemen om de schuldencrisis in de eurozone op te lossen. Daar lijkt de G20 nu gehoor aan te geven. China is bereid om 43 miljard dollar in de ‘oorlogskas’ van het IMF te stoppen. Brazilië, Rusland en India hebben elk 10 miljard dollar extra aangeboden.

Lagarde zegt in de verklaring:

Grote en kleine landen hebben zich achter onze oproep geschaard, anderen kunnen hen nog vervoegen. De middelen zullen ter beschikking gesteld voor de preventie en het oplossen van crisissen en voor de financiële noden van alle leden van het IMF. Ze zullen slechts gebruikt worden indien nodig.

Toch is er ook verdeeldheid over het noodfonds. Zo schrijft de Volkskrant:

Volgens Calderon (president van Mexico, red) willen de Verenigde Staten geen bijdrage leveren. Hoeveel opkomende grootmachten als Brazilië en India bijdragen is evenmin duidelijk. Zij eisen in ruil voor hun geld meer inspraak in het bestuur van het IMF.

NRC: Eurozone centraal op G20: ‘alle mogelijke maatregelen nemen’

Geef een reactie

Laatste reacties (10)