4

‘G20 werkt verbetering mensenrechten tegen’

VS, Rusland en China negeren schendingen van mensenrechten door bondgenoten, zegt Amnesty International in jaarlijks rapport

Amnesty International beschuldigt de Verenigde Staten, Rusland en China ervan schendingen van de mensenrechten door bondgenoten te negeren. Bovendien weigeren deze landen hun eigen gegevens af te staan voor een nauwkeurig onderzoek. Dat staat in het jaarlijkse rapport van de organisatie, dat donderdag verscheen.

De mensenrechtenorganisatie hekelt in zijn jaarboek over 2010 de drie landen en aantal andere G20-landen onder andere voor het weigeren deel te nemen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat opgezet is om oorlogsmisdadigers te vervolgen. Dat meldt Trouw donderdag.

“China, India, Indonesië, Rusland, Turkije en de VS hebben pogingen tot internationale gerechtigheid naast zich neergelegd, zo niet ondermijnd”, zegt interim secretaris-generaal Claudio Cordone. Amnesty roept de G20-landen op een voorbeeld te zijn voor de internationale gemeenschap door deel te nemen aan het ICC.

Lees hier het hele artikel

Foto: G20 top in London 2009 (cc Downingstreet)

Geef een reactie

Laatste reacties (4)