103

G500-guerrilla loopt stuk op PvdA-burcht

G500-voorman Van Lienden zet PvdA weg als 'verkalkt' en ondemocratisch na mislukken overvaltactiek ... PvdA-voorzitter Hans Spekman: 'Verongelijktheid G500 heeft hoge zuurgraad' ... G500 verklaart CDA de liefde

De politieke pressie-beweging van Sywert van Liende, de G500, die de grote politieke pratijen van binnenuit wil veroveren, heeft een druk weekend achter de rug. Zowel de PvdA als het CDA hielden congres. Zo’n 250 leden van de G500 gingen bij de partijen langs en probeerden, door onder meer te stemmen over moties, druk uit te oefenen op de verkiezingsprogramma’s. Bij het CDA slaagden ze erin, bij de PvdA eindigde het congres voor de G500 in een domper: ze kreeg helemaal niets klaargespeeld.

Update 17.30

G500-voorzitter Van Liende reageerde verongelijkt op de afwijzing door de PvdA. Hij noemde de partij toen zijn beïnvloedingspoging mislukte ‘verkalkt’. Hij zegt openlijk te twijfelen over het democratisch gehalte van de partij. “Het was vandaag echt geen leden-congres’, aldus Van Lienden in bovenstaand videoverslag van G500 zelf.

Van het CDA daarentegen wil hij nog heel lang lid blijven, zo verklaarde hij voor een zaal opgetogen christendemocraten. PvdA-voorzitter Hans Spekman reageert in een interview met de Volkskrant op het verwijt van de G500-voorman:

“Zij willen alleen succesverhalen vertellen, maar ze hebben gewoon geen gelijk gekregen. Die verongelijktheid, dat heeft een enorme zuurgraad voor mij. Ze hadden bijvoorbeeld een motie over de versoepeling van het ontslagrecht. Wij willen de rechten voor flexwerkers juist steviger maken. In hun voorstellen blijft een uitzendkracht altijd een uitzendkracht. Dat komt er bij ons niet door. En zo ging het met heel veel van hun moties.”

Het heeft niets te maken met de procedure, maar met de koers van een partij. Aan onze nieuwe koers is jaren gewerkt door de Wiardi Beckmanstichting, de partij en de leden in het land. Dat zit op een gegeven moment verankerd in de partij, je verandert de koers niet even op het congres. Wil je invloed krijgen, dan moet je langer lid blijven, betrokken worden, in commissies plaatsnemen. Op het congres staat niet de koers ter discussie, alleen over de laatste wijzigingen wordt nog gestemd.’

De PvdA heeft ervaring met de guerrilla-strategie van de G500. In de jaren zeventig wisten jonge linkse activisten grote invloed in de partij te verwerven door massaal lid te worden. Ze slaagden er vervolgens in door met een overmacht aan stemmen op vergaderingen de koers van de partij te verleggen. De huidige PvdA heeft wat reglementen ingebouwd om een dergelijke machtsgreep te voorkomen.

Volkskrant: PvdA-voorzitter Spekman over G500: Verongelijktheid heeft een hoge zuurgraad

Eerder vandaag

Zo’n 1000 leden van de G500, veelal jongeren, zijn lid geworden van de VVD, de PvdA en het CDA. Dankzij hun lidmaatschap kunnen ze meestemmen tijdens congressen. Ze willen zo proberen het beleid van de partijen aan te kunnen passen op terreinen als zorg, onderwijs, pensioenen en duurzaamheid. De voorgestelde wijzigingen passen  veelal in de liberale agenda. Check hier hun tienpuntenplan.

Zaterdag en zondag bezochten zo’n tweehonderd jongeren het CDA-congres. Het resultaat: het CDA is nu voorstander van de invoering van een flexibel arbeidscontract van drie of vijf jaar, de partij wil de rekenrente van pensioenen hervormen en studiefinanciering in de masterfase behouden. Maar liefst 35 van de 40 door de G500 opgestelde wijzigingsvoorstellen haalden het. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei achteraf: “Nederland gaat het verschil van de G500 merken.”

Op het PvdA-congres ving de G500 bot. Van Lienden verklaart:

We hadden al verwacht dat het moeilijk zou zijn, omdat ze met afgevaardigden werken, maar het was nog zwaarder. Die partij is extreem hiërarchisch en verkalkt.

Eerder bezochten de jongeren het VVD-congres. Daar konden ze vanwege procedurele redenen nog geen stemmen uitbrengen. In augustus vindt nog een verkiezingscongres plaats. Daar zullen ze dan weer bij aanwezig zijn.

De G500 was niet aanwezig bij de congressen van de SP en GroenLinks. De jongeren focussen zich op VVD, CDA en PvdA. De jongerenbeweging van de SP, Rood, liet eerder al weten niets te zien in de beweging van ‘jongeren met dure bloesjes’.

Trouw: G500 succesvol bij CDA, maar niet bij PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (103)