27

G500 introduceert strategische stemwijzer en kiezersactie

Op welke partij moet je stemmen voor gewenste coalitie?

G500, het initiatief van Sywert van Lienden om de agenda van politieke partijen te beïnvloeden, is een strategische stemwijzer gestart. Met Stembreker probeert de G500 mensen over te halen te stemmen op andere partijen dan de eigen voorkeur met als doel tot een ideale coalitie te komen.

Stembreker from Sywert van Lienden on Vimeo.

De G500 meldt in een persbericht:

Een deelnemer van de Stembreker kan op maximaal vijf partijen stemmen, of een voorkeurscoalitie. Via sms wordt de geverifieerd. In de nacht van 11 op 12 september zal met een rekensom mogelijk worden gemaakt dat de verdeelde stemmen leiden tot een stemadvies op één partij. Op 12 september wordt een deelnemer wakker met een bindend stemadvies. Als iedereen die opvolgt zijn ieders stemvoorkeuren gedekt. Bij testen van de Stembreker is gebleken dat tussen de 15% en 20% van de stemmen verschuiven bij een nieuwe manier van stemmen. Het aantal deelnemers en hoe de politieke verschuivingen eruit zien zal bekend worden gemaakt tijdens de eerste uitzending van De Wereld Draait Door op maandag 3 september.

De Stembreker is hier te raadplegen. De G500 heeft vandaag ook het complete opiniekatern van NRC Handelsblad samengesteld. Lees daarover ook de opinie van Han van der Horst.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)