233

‘Ga niet naar Nederland!’

Afschrikbeleid kabinet werkt: Syrische vluchtelingen waarschuwen elkaar

Syrische asielzoekers, die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun thuisland, waarschuwen elkaar via Facebook. De vluchtelingen maken dankbaar gebruik van het sociale medium om ervaringen uit te delen over de vlucht naar Europa. Het devies over Nederland klinkt nu: “ga daar niet naartoe”. Dat schrijft NOS.

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel sprak met de Syrische vluchteling Mohammed, die hem mee liet kijken op zijn telefoon. De 20-jarige jongen vertelt hem aan de hand van Facebookberichten hoe het imago van Nederland de afgelopen weken radicaal is omgeslagen. Niet de aankondiging of invoering van de versoberde opvang, maar de discussie hierover, zorgde voor een kentering, schrijft NOS. Uit de berichten die geciteerd worden blijkt dat vooral de trage verwerking door de IND en daardoor veel onduidelijkheid reden is voor de vluchtelingen om niet naar Nederland te komen.

Zo zegt een meisje al 20 dagen in Nederland te zijn, “maar ze hebben nog niet eens vingerafdrukken genomen”. Mohammed zelf wijst er ook op dat hij nu zes maanden in de opvang moet zitten. Dat alleen is niet het probleem, maar hij mag verder niets doen. “Ik ben 20 en moet nu zes maanden van mijn leven zo doorbrengen. Ik kan niets anders doen dan slapen, opstaan en wachten op mijn volgende maaltijd.”

De overheid zegt weliswaar niet hardop te willen voorkomen dat meer vluchtelingen naar Nederland komen, maar uiteindelijk is dat wel waar het beleid op gericht is. En dat werkt. Mohammed vindt het een nare manier, beter zou zijn als Nederland een persbericht zou verspreiden onder mensen die nog onderweg zijn, waarin de regering zegt dat het land vol zit en dat de procedure lang gaat duren. Dat wordt nu pas verteld bij het afnemen van vingerafdrukken. “Als ik geweten had dat ik zes maanden in zo’n opvang had moeten zitten, was ik niet naar Nederland gekomen”, aldus Mohammed, die daarmee het beeld van asielzoekers die naar Nederland komen om te genieten van ‘ons gratis geld’ compleet onderuit haalt. Het is een jonge vluchteling, die ontsnapt is aan een bloedige oorlog, en zijn leven wil opbouwen. Een sober onderkomen van bed, bad en brood biedt wellicht veiligheid, maar daar is dan ook alles mee gezegd. 

NOS: Syrische vluchtelingen waarschuwen elkaar: ga niet naar Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (233)