Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ga voedselverspilling tegen en verbeter de wereld door koekjes te eten

  •  
25-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
16357573810_6fd52aa048_z
Jaarlijks gooien we samen ieder jaar voor vier miljard euro aan eten weg. In onze eigen keuken belandt een deel hiervan in de prullenbak, maar ook bij de productie van voeding wordt een hoop weggegooid.
Schermafbeelding-2016-09-25-om-19.10.57
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn na een aantal experimenten nu in staat om van oud brood koekjes te maken. Maar ze zijn niet de enigen die iets doen tegen voedselverspilling. Zo zijn er ook campagnes om raar uitziende groentes niet weg te gooien ( kromkommer ), of zijn er die aan ‘dumpster diving’ doen; daarbij ga je langs supermarkten en restaurants om eten dat weggegooid wordt, maar nog prima te consumeren is, te verzamelen.
Alumna Kiki Haan deed onderzoek naar voedselverspilling:
"Mensen raken gefrustreerd. Ze vinden het zonde dat goed eetbaar voedsel wordt weggegooid, maar ook wordt vaak maatschappelijke frustratie geuit. Hier gooien we voedzaam eten weg, terwijl er tegelijkertijd op andere plekken in de wereld mensen geen toegang hebben tot goed eten."
Luister hier een reportage over het ‘retourbrood’ terug, en een interview met Toine Timmermans. Hij is manager van de onderzoeksgroep aan de Universiteit van Wageningen die zich bezighoudt met het verduurzamen van voedselketens.
cc-foto: Sarah R
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.