6

Gaan de Amerikaanse olympiërs nog vlammen op de Spelen?

De persfoto's zien er dof en krachtloos uit. Fotograaf: "Ik was gewoon niet goed voorbereid"

De portretten van de Amerikaanse olympiërs zijn iets anders geworden dan het Amerikaanse persapparaat had gehoopt. De olympische persorganisatie nodigde de beroemde Tsjechische fotograaf Joe Klamar uit om de portretten te maken op een persconferentie in Dallas. Het resultaat leidde deze week tot behoorlijk veel opschudding in Amerika. Anders dan fans en collega’s van hem gewend zijn, maakte hij slecht belichte foto’s, fotografeerde hij sporters vanaf vreemde posities of liet hij hen op een clichématige manier poseren.

Klamar die ooit een prijs kreeg voor beste fotograaf van het jaar, onthield zich eerst van commentaar, maar legde eind vorige week toch een verklaring af voor het ‘mislukken’ van de shoot. Er zit geen idee achter de foto’s, hij was simpelweg niet goed voorbereid voor de shoot. 

“Ik had de indruk dat in naar een persconferentie ging om foto’s van de atleten te maken terwijl ze op het podium stonden of tijdens de persconferentie. Ik had geen idee dat het de bedoeling was een mini-studio op te zetten om portretten te maken.

Een aantal fotografen neemt het op voor Klamar door te zeggen dat het lastig is goede portretten te maken tijdens een pers-event. 

Anderen dachten dat Klamar juist een statement wilde maken. De sporters zien er door de slechte belichting zwak uit. Het haalt de kracht van de topsport weg. Een sterke turner lijkt door de slechte belichting meer op een jongetje met een te breed lichaam en de foto van een zwemmer met de handen vooruit doet meer denken aan iemand die nog nooit in het water heeft gelegen. 

Onderstaande foto’s zijn vrijgegeven door de Amerikaanse televisiezender CBS:

Huh Mazagine: Outrage at US Olympic team photographers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)