32

Gaan we het WK in Rusland dan toch boycotten?

Na andere economische sancties, overweeg het Westen nu een sportboycot van Rusland

In 2018 moet het WK voetbal in Rusland plaatsvinden. Dat is althans eerder besloten, voordat de Oekraïnecrisis zijn hoogtepunt (of dieptepunt, het is maar hoe je er naar kijkt) bereikte. Inmiddels heeft het Westen talloze maatregelen tegen Rusland genomen, van het plaatsen van belangrijke figuren op zwarte lijsten, tot vliegverboden. Maar van een sportboycot was tot dusverre geen sprake. Europese diplomaten gaan dat nu toch proberen voor elkaar te krijgen. Dat meldt de Britse krant The Financial Times.

De diplomaten hebben een aantal voorstellen gedaan om Rusland uit te sluiten van internationale sportevenementen. Denk hierbij vooral aan voetbalwedstrijden in Europese competities, Formule 1-races en – wellicht in een later stadium – ook het WK voetbal in 2018. De krant spoedt zich te berichten dat een boycot van het WK op dit moment nog geen deel uitmaakt van de plannen.

Maandag zouden diverse landen op een bijeenkomst van EU-ambassadeurs enthousiast hebben gereageerd op de voorstellen. Met name Estland en Letland zouden wel wat voelen voor zo’n boycot. De Europese Commissie spreekt woensdag over mogelijke nieuwe maatregelen en overweegt nog of het een dergelijke boycot moet aanbevelen.

Een eventuele boycot van het WK zal overigens sowieso niet zonder hakken of stoten gaan. Wereldvoetbalbond FIFA heeft eerder al laten weten er niet in te geloven dat wereldproblematiek opgelost kan worden door de boycot van sportevenementen. De bond liet na de vliegramp met vlucht MH17 weten niets te voelen voor het toewijzen van het WK in 2018 aan een ander land dan Rusland.

FT: West considers penalty against Putin

cc-foto: Kate_Lokteva

Geef een reactie

Laatste reacties (32)