39

Gaan we vechten tegen IS en blijft Roemer aan?

Peter Kee en Francisco van Jole bespreken de politiek: sluimert er een richtingenstrijd binnen de SP? En wat gebeurt er rond Samsom?

In de wekelijkse rubriek Oh Oh Den Haag bespreken Peter Kee, parlementair redacteur van het tv-programma Pauw, en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, de gebeurtenissen in de Haagse politiek. Deze week het dilemma rond de strijd tegen IS en de voortslepende discussie over het zwakker optreden van SP-fractievoorzitter Roemer.


Peter Kee vertelt wat hij in de wandelgangen heeft vernomen over de Nederlandse deelname aan de militaire acties tegen IS en aanverwanten. “De Telegraaf heeft ook wel eens gelijk. Die meldden vanochtend dat er zes F-16’s geleverd zullen worden en niet vier zoals andere media beweerden.”

Vervolgens gaat het over de positie van Roemer. Volgens Kee is duidelijk te merken dat de partij is veranderd want er wordt nu openlijk kritiek geleverd op de leiding terwijl de SP voorheen een even gesloten bastion was als de PVV. Verder is er volgens hem weinig aan de hand. Van Jole ziet het anders. De kritiek op Roemer is nu al een week lang nieuws en het valt op dat Marijnissen als de facto de echte partijleider ook meedoet met de kritiek. Dat maakt van Roemer een soort assistent-bedrijfsleider. Een reden waarom de positie van Roemer niet ter discussie staat zou kunnen zijn dat zich binnen de partij twee stromingen aftekenen. Een van die stromingen lonkt naar het Amsterdamse model waarbij de SP samenwerkt met VVD en D66 en zo de PvdA buiten spel zet. Die coalitie zou deze stroming ook landelijk willen uitproberen. Een ander deel zou dat absoluut niet zien zitten.

Kee komt tot slot nog met het nieuwtje dat de woordvoerder van PvdA-leider Samsom, Saar van Bueren, naar Brussel verhuist om daar Frans Timmermans bij te staan. Van Jole merkt op dat dit al de zoveelste vertrouweling is uit het directe kringetje rond Samsom die in korte tijd vertrekt. Heeft dat niet te maken met hoe Samsom voor de zomer in het nauw is gekomen? Volgens Kee is daar geen sprake van en oogt Samsom meer ontspannen dan ooit. 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)