28

Gaat Angela Merkel de Verenigde Naties leiden?

Campagne om vrouw Ban Ki-moon op te laten volgen

Op 1 januari 2017 treedt er een nieuwe secretaris-generaal aan van de Verenigde Naties. De opvolger van Ban Ki-moon zou een vrouw moeten zijn omdat de 70 jaar oude wereldorganisatie tot nu toe altijd is geleid door een man. Als een van de mogelijke kandidaten wordt Angela Merkel genoemd, op dit moment de machtigste politica ter wereld.

Angela MerkelDe Verenigde Naties zet zich al tientallen jaren in voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen, het wordt tijd dat de organisatie nu zelf het goede voorbeeld geeft. Een van de mensen die er openlijk voor pleit is Jean Krasno, een wetenschapper die gespecialiseerd is in de VN. “Het handvest van de VN pleit voor seksegelijkheid en vrouwenrechten. De VN moet de eigen voorstellen naleven. De acht secretarissen-generaal waren allemaal man. Nu is het tijd voor een vrouw,” zegt ze tegen Al Jazeera. Driekwart van de topfunctionarissen bij de VN is man.

Angela Merkel wordt genoemd als mogelijke kandidaat, evenals de voormalige premier van Nieuw Zeeland Helen Clark, de president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf en de Chileense president Michelle Bachelet. Geen van hen zegt overigens beschikbaar te zijn. De organisatie Equality Now is een handtekeningenactie gestart en noemt nog meer geschikte kandidaten.

De roep om een vrouw te benoemen is onderdeel van een poging om de procedure transparanter te maken. Nu worden de kandidaten in de achterkamertjes geselecteerd door de vijf grootmachten die permanent zitting hebben in de Veiligheidsraad. Daar komt steeds meer kritiek op. De oud-president van Ierland, Mary Robinson, noemt het ‘moreel onverdedigbaar’. Het zou volgens critici veel beter zijn de secretaris-generaal direct door de lidstaten te laten verkiezen.

cc-foto: Philipp

Geef een reactie

Laatste reacties (28)