22

Gaat het de goede kant op met de economie?

CBS is positief gestemd: Consumentenvertrouwen bereikt hoogste punt in 8 jaar tijd ... Werkloosheid neemt ietsje af

Het vertrouwen van de Nederlandse consument is de afgelopen maand bijna naar recordhoogte gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat donderdag weten dat het consumentenvertrouwen bijna op het hoogste niveau in acht jaar tijd staat; op een stand van 2. Ter vergelijking, een maand eerder was dit nog -7. Dat schrijft NRC Handelsblad. Tegelijkertijd maakt het CBS ook bekend dat de werkloosheid in Nederland in februari licht gedaald is, tot 7,1 procent. Het betreft een hele lichte daling; een maand eerder was dat nog 7,2 procent.

Volgens het CBS is het consumentenvertrouwen zo gestegen dankzij gunstige berichten over de economie en de arbeidsmarkt, maar ook dankzij de snel stijgende beurskoersen.

Het consumentenvertrouwen wordt berekend door het aantal positieve tegenover het aantal negatieve consumenten te stellen. Men wordt onder meer gevraagd naar zijn oordeel over de economie, de financiële situatie en naar de bereidheid om bepaalde grote aankopen te doen.

NRC schrijft over het consumentenvertrouwen:

Met de eerste positieve score sinds de zomer van 2007 is het vertrouwen van consumenten ruimschoots hoger dan in het dieptepunt van de crisis. Toen bereikte de graadmeter een stand van -44. Op het hoogste punt – in april 2000, vlak voor de internetzeepbel klapte – was dat 27.

Maar dat de consumenten weer vertrouwen lijken te hebben in de economie betekent niet dat alles koek en ei is. De afgelopen maand telde Nederland 633.000 werklozen, dat zijn er nog steeds ontzettend veel. Wel nam het aantal met 12.000 af.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) spreekt van goed nieuws, al benadrukt ook hij dat de werkloosheid nog steeds te hoog is:

Langzaam maar zeker zien we ook op de arbeidsmarkt tekenen van herstel.”

NRC: Consumentenvertrouwen bereikt hoogste niveau in acht jaar

Trouw: Werkloosheid licht gedaald in februari

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (22)