12

Galapagos verliezen extra beschermde status

Maatregelen om bedreigde diersoorten en planten te beschermen zijn opgeheven

In 2007 kregen de Ecuadoraanse eilanden de status van bedreigd werelderfgoed. Reden hiervoor was de toename van immigranten, toerisme en overbevissing, wat een forse belasting van de flora en fauna was. Elk jaar bezoeken meer dan 140.000 mensen de eilanden. De planten en dieren die immigranten en toeristen meebrachten vormden een bedreiging voor de inheemse soort.

Op de Galapagoseilanden komen bijzondere dieren voor zoals reuzeschildpadden, zeeleguanen en galapagospinguïns. Het besluit uit 2007 om de eilanden op de lijst van bedreigde werelderfgoed te plaatsen zorgde destijds voor veel discussie. Er werd gevreesd dat er door de maatregelen minder toerisme zou zijn.

De maatregelen die Ecuador heeft genomen hebben uiteindelijk effect gehad. De commissie voor Werelderfgoed van de Unesco gelooft dat de eilanden niet meer bedreigd zijn. Ze stemden met veertien stemmen voor, vijf stemmen tegen en één onthouding voor de schrapping.

De vulkanische eilanden waren een inspiratie voor Charles Darwins evolutietheorie. Sindsdien zijn de eilanden en de flora en fauna intensief onderzocht. Vorig jaar is er nog een nieuw reptielensoort ontdekt: een roze landleguaan.

NRC Handelsblad: Galapagos-eilanden niet meer bedreigd

cc-foto: syl06

Geef een reactie

Laatste reacties (12)