Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gantz staat open voor eenheidsregering met Netanyahu

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ISRAEL ELECTIONS

© 2019-09-19 10:58:31 epa07852949 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) shakes hands with Benny Gantz (R), former Israeli Army Chief of Staff and chairman of the Blue and White Israeli

Nadat ook de tweede parlementsverkiezingen dit jaar in Israël geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat de Likoed-partij van Netanyahu weliswaar nipt verloren heeft, maar dat ook de partij Blauw-Wit van zijn belangrijkste opponent Benny Gantz niet genoeg stemmen heeft om een regering kunnen vormen. Gantz heeft gezegd dat hij openstaat voor het idee zoalng hij zelf premier mag worden.
Oud-IDF-generaal Gantz moet mogelijk in Nederland terechtstaan voor oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog van 2014. De rechtbank in Den Haag overweegt een verzoek de zaak inhoudelijk te behandelen. Ook Netanyahu wordt mogelijk vervolgd wegens corruptie en machtsmisbruik. Volgens Israëlische media wil Netanyahu koste wat kost aan de macht blijven , desnoods in een coalitie, zodat er speciale wetgeving kan worden ingevoerd om hem immuniteit te geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.