58

Gas versus Gays

Poetin gebruikt discriminerende SGP om kritiek op mensenrechten te pareren ... Duizenden op de been voor protestactie ... Russische president Vladimir Poetin bezoekt Nederland ... Mensenrechtenorganisaties demonstreren tegen komst ... Wat gaat premier Rutte zeggen? ... Burgemeester Van der Laan heeft het te druk voor Poetin

Nederland trapte vandaag het Nederland-Ruslandjaar af, waarin vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Rusland wordt gevierd. Om die vriendschap te bekrachtigen vereert de Russische president ons land met een flitsbezoekje. Tot ontsteltenis van een groot aantal mensenrechtenactivisten en ontwikkelingsorganisaties, die zich grote zorgen maken om de mensenrechten in Rusland. Om 17 uur trof premier Rutte Poetin in het Amsterdamse Scheepvaartsmuseum. Nederland zou Nederland niet zijn als de komst van Poetin zonder protest doorgang zou vinden.


Updates onderaan artikel

President Poetin heeft het niet zo op mensenrechten. Althans, mensenrechten zijn kennelijk niet voor iedereen. Wereldwijd worden er grote zorgen geuit over homorechten en de positie van de niet-gouvernementale organisaties (ngo’s) in het land. Onlangs viel de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie het kantoor van Amnesty in Moskou nog binnen, om te controleren of Amnesty zich wel houdt aan de Russische wetgeving. Volgens Amnesty directeur Sergei Nikitin, maakte de inval deel uit van een brede campagne tegen Russische ngo’s die zich kritisch hebben uitgelaten over de mensenrechten in Rusland.

In juni 2013 stemt het Russische parlement over een anti-homowet. Als deze wet wordt ingevoerd, betekent het onder meer dat demonstreren voor rechten van homo’s, een zoen geven in het openbaar en het zich organiseren van homo’s, strafbaar wordt in Rusland. Ook wordt het verboden om over homoseksualiteit te publiceren, informatie te verspreiden over homoseksualiteit, de regenboogvlag te laten zien of ergens op af te drukken, en wordt het strafbaar om voorlichting te geven over homoseksualiteit. Ofwel: openlijk homoseksueel zijn wordt praktisch onmogelijk.

Vanuit diverse hoeken is premier Rutte onder druk gezet om deze schendingen aan te kaarten tijdens zijn gesprek met Poetin. Rutte heeft zelf laten weten de nadruk op de handelsrelatie te zullen leggen, maar: “Het hoort bij een goede relatie dat je ook moeilijke onderwerpen bespreekt.” Volgens Jaap de Hoop Scheffer, oud-minister van Buitenlandse Zaken, zal Rutte toch iets scherper zijn in zijn bewoording naar Poetin toe, dan gewoonlijk. “Rutte zal iets zeggen als: zoals u weet heeft onze minister Timmermans met uw minister van Buitenlandse Zaken besproken dat wij ons in Nederland grote zorgen maken over het optreden tegen ngo’s in Rusland. Het lijkt me nuttig om daarover van gedachten te wisselen.” Toch gaat Rutte geen enorme granaten afschieten. De Hoop Scheffer noemt dat een ‘diplomatieke, subtiele vorm’ van aanspreken. 

De politieke jongerenpartijen roepen de Kamerleden in een gezamenlijk opgestelde brief op mee te doen aan de protestacties en demonstraties. De jongeren schrijven:

Afgezien van enkele belangenorganisaties en NGO’s klinkt er vanuit Nederland weinig kritiek op het beleid van het Poetin-regime.” De jongeren menen dat de monden van de Nederlandse politici ‘gesnoerd worden door Russische olieroebels’.

Eén van de protestacties tegen de komst van Poetin is het halfstok hangen van de regenboogvlag. Eerder schreef Job Cohen al dat hij deze actie van harte steunt en iedereen oproept aan te haken. Eén van de online protesten is de website Putinarainbow met soms wel heel hilarisch gephotoshopte Putin foto’s.

Het COC organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegen de anti-homowet. De demonstratie zal plaatsvinden aan het Oosterdok, naar museum NEMO, precies in het zicht van het Scheepvaartmuseum waar Poetin en Rutte op dat moment dineren. Om aan te tonen hoe belachelijk de anti-homowet is, heeft het COC de omgeving van de hermitage vast vrijgemaakt voor Poetins bezoek. Mocht de anti-homowet er in Rusland daadwerkelijk komen, dan zou dat er zo uit zien: 


Voordat Poetin in Nederland aankomt, bracht hij nog even een bezoekje aan Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel wilde op de tentoonstelling Hannover Messe met het praten over nieuwe technologie, maar de bijeenkomst werd verstoort door de vrouwenrechtenbeweging Femen. Merkel schrok van de blote borsten, maar Poetin leek vooral aangenaam verrast. Rusland heeft Duitsland gevraagd de drie vrouwen te bestraffen. Een woordvoerder van het Kremlin: “Dit is gewoonweg straatterreur en helaas gebeurt het overal in de wereld, in elke stad. Je moet (ze) straffen.” De Nederlandse tak van Femen kondigt op Facebook aan ook deel te zullen nemen aan het protest naast NEMO. Geheel in Femen-stijl, met ontbloot bovenlijf en provocerende teksten.

PvdA-wethouder van Onderwijs in Amsterdam Pieter Hilhorst spotte ook een mooi anti-Poetin poster. Hij twittert:

Amsterdam maakt zich op voor de komst van Poetin. Mooie posters!

Burgemeester Van der Laan heeft het te druk voor Poetin. Vanwege een overvolle agenda in het kader van de inhuldiging van Willem-Alexander en Máxima, heeft hij geen tijd. Hij zal dan ook niet aanwezig zijn bij het ontvangst.

Update 17.45:

Kunstenaar Harry van Gestel is aangehouden vanwege zijn protest tegen Poetin. Op zijn eigen etalage schreef hij onder andere “Poetin fuck yourself”. Een woordvoerder van de politie heeft inmiddels tegenover AT5 verklaart dat inderdaad een 59-jarige man is afgevoerd wegens belediging. Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij later op de middag weer vrijgelaten.
Belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar met ten hoogste twee jaar cel.

Update 20:25
Een paar duizend mensen demonstreren bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tegen het beleid van Poetin, meldt de Volkskrant:

De demonstranten draaien voor het museum luide dansmuziek en hebben regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen meegenomen. Ook dragen ze vrolijke kleding en tekstbordjes met slogans als ‘Poetin go homo’ en ‘Njet’. Op een groot spandoek staat de tekst ‘Stop de antihomowet’ in het Nederlands en Russisch.

De demonstratie is georganiseerd door het COC. Videobeelden van het protest zijn te zien bij AT5.

Premier Rutte heeft verzekerd dat hij Poetin heeft aangesproken op de aantasting van mensenrechten: “Volgens Rutte hebben de twee het ‘tot in detail’ gehad over mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland.”

Tijdens een persconferentie sloeg Poetin in reactie op een kritische vraag de aanwezige pers om de oren met discriminatie in Nederland:

In antwoord op vragen van een Russische journalist over de confrontatie met journalisten en activisten in Nederland, benadrukte de Russiche president de verschillen tussen de twee landen. Zo heeft Nederland een partij in de Tweede Kamer die geen vrouwen toelaat in de politiek, en Rusland niet, aldus Poetin, daarbij doelend op de SGP.

Update 21:15
Een Russische journalist die actie voerde tegen de aanleg van een weg door het Khimki woud in de buurt van Moskou is vandaag overleden. De 55-jarige Mikhail Beketov was oprichter en hoofdredacteur van een krant. Een van de mensen die goed geld verdienen aan de aanleg van de weg is een miljardair die met Poetin bevriend is. Na kritische berichtgeving over de aanleg van de weg werd zijn hond dood voor de deur van zijn achtergelaten en zijn auto in brand gestoken. In 2008 werd hij in coma geslagen. HIj lag daarop twee jaar in het ziekenhuis. Neketov overleed vandaag in een ziekehuis nadat hij was gestikt tijdens eten, meldt The Guardian.

Foto: Putinarainbow.com

Geef een reactie

Laatste reacties (58)