Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaskraan nog verder dicht

  •  
22-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
henk_kamp.jpg
Door zachte winter en gasreserves kan de gaswinning verder teruggeschroefd worden … Groningers en Kamerleden nog niet tevreden
Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de gaskraan nog verder dichtdraaien dit jaar.
Dat schrijft onder andere de Volkskrant , maandag. Kamp kan de rem nog meer op de productie zetten vanwege de zachte winter van afgelopen jaar. En de kans dat we voor het einde van dit jaar met extreme kou te maken krijgen is klein. Ook is er nog een gasreserve waardoor Nederland nu voldoende gas heeft. Die reserve, 3 miljard kuub, ligt in Norg in Drenthe.
De gaswinning was eerder dit jaar teruggebracht van 39,5 miljard kuub, naar 35 miljard kuub, en nu dat wordt nu bijgesteld naar 30 miljoen kuub. Groningers Ondanks de beslissing van Kamp nog meer te minderen met de gaswinning, vinden veel Groningers en Kamerleden dat de winning nog verder teruggeschroefd kan worden. Het nieuwe provinciebestuur van Groningen wil zelfs de gaswinning per direct wordt teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar. Dit heeft alles toemaken met de risico’s op aardbevingen door het vele boren.
De Volkskrant schrijft maandag ook over een vertrouwelijk TNO-rapport waaruit blijkt dat de zwaarte van de bevingen als gevolg van de gaswinning waarschijnlijk iets lager zullen uitvallen dan eerst was voorspeld.
De Groninger Bodem Beweging is daar niet blij mee. Een woordvoerder in de Volkskrant:
Een aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn. Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 op de schaal van Richter is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.