Laatste update 15:16
93

GroenLinks: Gaswinning Groningen moet terug naar 18 miljard kuub

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert na onderzoek dat de overheid bij de aanpak van de gasbevingsproblemen in Groningen niet adequaat te werk is gegaan. De aanpak was ‘te fragmentarisch, bureaucratisch en juridisch’, aldus de OVV. Bovendien doen de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen door de overheid geen recht aan “de stapeling van problemen waarvoor de Groningers zich gesteld zien”. Eén van de belangrijkste conclusies is dat de overheid de bevingsschade zelf moet gaan afhandelen en het niet langer over moet laten aan gaswinner NAM. Er moet één integrale organisatie verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van én de bevingsproblemen én de sociaal-economische problemen én de krimp.

De afgelopen maanden zocht de raad uit wat er precies is gebeurd met de aanbevelingen uit 2015. Het vernietigende oordeel was destijds dat de veiligheid van de bewoners meer dan vijftig jaar compleet genegeerd is. Met aardbevingen, schade en onzekerheid al gevolg. De conclusie van de OVV is wederom snoeihard. De overheid schiet tekort. NRC schrijft daarover:

Nog steeds beslist een „gesloten bolwerk” – van het ministerie van Economische Zaken, NAM, Shell, ExxonMobil, gasverkoper GasTerra en staatsdeelneming EBN – over de gaswinning. Winst bleef het uitgangspunt en de veiligheidsbelangen van de Groningers zijn nog niet gewaarborgd.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) hoopt dat de organisatie die uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de afhandeling, onafhankelijk zal opereren van het ministerie van Economische Zaken. Eerder beloften dat het toezicht meer onafhankelijk zou gaan plaatsvinden, zijn niet nagekomen. Het ministerie opereert nu met dubbele petten, wat het vertrouwen niet ten goede komt.

GroenLink-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt dat wat GroenLinks betreft de gaswinning in Groningen onmiddellijk verlaagd moet worden naar 18 miljard kuub per jaar. Op termijn – maar zo snel mogelijk – moet dat zelfs naar 12 miljard kuub. De teller staat nu op 24 miljard kuub voor de komende vijf jaar. Ook moet er wat GroenLinks betreft een andere regeling komen voor Groningers met kapotte huizen. Het dossier gaswinning in Groningen ligt op de tafel van de onderhandelaars voor een nieuw kabinet, waar ook Groenlinks aan tafel zit. Hoe hard de eis is die Jesse Klaver aan zijn mogelijke coalitiepartners stelt, is niet deurlijk. “Jesse Klaver heeft gezegd dat GroenLinks niet zal instemmen met een coalitieakkoord om alleen slecht beleid een heel klein beetje beter te maken”, zegt Van Tongeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)