Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaswinning teruggeschroefd, 1,2 miljard naar Groningen

  •  
16-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
ANP-RutteDijsselbloem300.jpg
Update Kabinet heeft besluit gaswinning genomen ... Minister Kamp maakt dit om 16.30 uur bekend ... Moet Rutte II nog meer bezuinigen?
Het tweede kabinet-Rutte moet volgend jaar zo’n 850 miljoen euro extra vinden door het gasbesluit dat voorligt in de ministerraad. Nog eens 10 procent minder gas winnen dan geraamd komt neer op een inkomstenderving van 700 miljoen euro. Voor de schadecompensatie door aardbevingen en het stimuleren van werkgelegenheid wordt ruim 150 miljoen extra uitgetrokken, zo rekent de Volkskrant donderdagavond voor. Het kabinet neemt vrijdag een besluit.
UPDATE vrijdag 12.30 Het kabinet heeft een besluit genomen over de gaswinning. Dat heeft minister Kamp bekendgemaakt. De NOS meldt dat de minister nu eerst naar Groningen gaat om het besluit daar toe te lichten. Om 16.30 uur geeft Kamp een persconferentie in het gemeentehuis van Loppersum.
Inhoudelijk wilde de minister nog niets zeggen over het besluit zeggen. Kamp noemde het belangrijk dat de mensen in Groningen het nieuws het eerst horen. De verwachting is dat de gaswinning wordt verminderd en dat er compensatie komt voor Groningen.
Eerder De gasboringen rond Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied, worden fors verminderd, zo schrijft de Volkskrant. Alleen bij een zeer strenge winter zal de gasvoorraad onder Loppersum opnieuw worden aangesproken.
Voor het Groningse schadefonds wordt de komende vijf jaar 1 tot 1,5 miljard euro uitgetrokken. Dit is meer dan de commissie-Meijer heeft gevraagd. Meijer inventariseerde wat voor financiële compensatie billijk zou zijn. De meeste betrokken bewindslieden, minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA), hebben hierover donderdag overeenstemming bereikt.
Afbouwen De gaswinning moet sowieso worden afgebouwd, omdat er nog maar eenderde over is van de gasbel in Slochteren. Tot 2017 wordt in de begroting al met 20 procent minder gas gerekend, vergeleken met het topjaar 2013. Door het kabinetsbesluit komt daar 10 procent extra bovenop, dat is aan het einde van deze kabinetsperiode 30 procent. Het Staatstoezicht op de Mijnen vindt dat er minstens 40 procent minder gas moet worden geboord.
In aanloop naar het kabinetsbesluit van vrijdag heeft minister Kamp gesproken met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer van D66, ChristenUnie en de SGP. Alexander Pechtold, Arie Slob en Kees van der Staaij lieten eerder deze week al weten dat zij in een vroeg stadium willen meewerken aan eventuele extra bezuinigingen of lastenverzwaringen die dit besluit met zich meebrengt. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota in mei wil het kabinet met de drie oppositiepartijen invullen hoe dat gat van een klein miljard moet worden gedicht, aldus de Volkskrant. 
PvdA-leider Diederik Samsom zei woensdag tegenover de NOS dat extra bezuinigingen geen reden mogen zijn om van het terugdringen van gaswinning af te zien:
De aardgasproblematiek moet worden opgelost, ook als dat tot bezuinigingen leidt”. Volgens Samsom is Groningen jarenlang solidair geweest met de rest van Nederland doordat de opbrengsten van het gas via de staatskas naar alle Nederlanders gingen. “Nu is het tijd dat we ook solidair zijn met de Groningers”, aldus Samsom.
Schade te laag ingeschat Experts ingehuurd door de NAM schatten de schade aan Groningse huizen als gevolg van aardbevingen veel te laag in. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis in Nieuwsuur van donderdagavond. Deskundigen pleiten voor onafhankelijke schade-experts.
De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moet de schade die ontstaat door gaswinning in Groningen compenseren. Bij schade komt er een door de NAM betaalde expert langs, die beoordeelt wat de reparatie gaat kosten. Volgens schade-expert Ferry van der Kwaak van het kenniscentrum aanpak funderingsproblematiek (KCAF) is het verkeerd dat de NAM taxateurs betaalt. “Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt”.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) liet op verzoek van huizenbezitters contra-expertises uitvoeren. De bouwkundigen van Eigen Huis kwamen in de meeste gevallen op aanzienlijk hogere schadebedragen uit dan de door de NAM ingehuurde experts. In sommige gevallen gaat het om een verschil van tienduizenden euro’s.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.