2

Gay Krant stopt

Economische malaise en internet nekken 'grootste homoblad van Europa'

De Gay Krant is failliet. Het blad dat in 1980 werd opgericht door Henk Krol en companen als grapje voor een Eindhovense gay bar en onverwacht enorm succes boekte, kampt met een gebrek aan losse verkoop en advertenties. De website blijft nog wel bestaan.


In een verklaring stellen de makers:

De Gay Krant is het slachtoffer geworden van de economische situatie van dit moment. Alle bladen hebben het momenteel moeilijk; de opbrengsten en resultaten van gedrukte media lopen sterk achteruit. Net zoals voor vele andere gedrukte media geldt ook voor de Gay Krant dat de advertentiemarkt is ingezakt en dat de opbrengst uit abonnementen sterk is teruggelopen. Daarnaast had de krant te maken met het stopzetten van de losse verkoop omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag.

De Gay Krant had een emancipatiedoel. Dat doel is voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Bovendien heeft internet een deel van de taken overgenomen. Al deze zaken zorgden ervoor dat er voor de krant geen toekomst meer was weggelegd. 

Eerder dit jaar stuurde de krant een verzoek om steun aan alle lezers nadat door financieel wanbeleid van een medewerker een belastingschuld van anderhalve ton was ontstaan. Bij de Gay Krant werken negen mensen. 

De Gay Krant zette zich in voor tal van acties en emancipatiedoeleinden, zoals voor het recht van homo’s om te kunnen trouwen.

Oprichter en hoofdredacteur Henk Krol zit inmiddels voor de partij 50Plus in de Tweede Kamer. Het AD onthulde recent nauwe banden tussen de partij en de krant, waarbij onder meer subsidiegelden van de partij richting de uitgeverij vloeiden voor het vervaardigden van een partij-uitgave. Toen werd ook opnieuw duidelijk dat de Gay Krant in zwaar verkeerde.

Society-verslaggever Peter van der Vorst twittert:

Verdrietig dat de Gay Krant moet stoppen. Ben er m’n carriere begonnen olv @HenkKrol Blad heeft heel veel betekend voor de homo-emancipatie

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (2)