48

Gay Pride Kroatië geterroriseerd door 10.000 demonstranten

VIDEO: Gay Pride in het net tot de EU toegelaten land liep uit op een chaos

De Gay-Pride-parade in de Kroatische havenstad Split is door 10.000 demonstranten uitgelopen op een chaos. Aan de optocht deden circa 200 deelnemers mee. Ze werden bestookt met leuzen als ‘vermoord de homo’s!’ en kregen stenen, flessen, eieren en vuurwerk naar hun hoofd gegooid, zo melden media in Kroatië. Vier journalisten en een aantal mensen raakten gewond.


De deelnemers aan de parade moesten beschermd worden door de politie die uiteindelijk 100 arrestaties verrichte, meldt NU.nl. Dranghekken en traangas moesten er uiteindelijk aan te pas komen om de 10.000 demonstranten in bedwang te houden.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was aanwezig bij de Gay Pride.  Ze meent dat Kroatië gezien het geweld nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van mensenrechten. Kroatië wordt in 2013 lid van Europese Unie. In die twee jaar zal ze heel wat moeten doen aan het bestrijden van homofobie.

Het is de eerste keer dat de Gay Pride in het land zo agressief werd neergeslagen. In het verleden vond de parade plaats in de hoofstad Zagreb dat veel progressiever is dan de havenstad Split.  
NU.nl: Gay Pride Kroatië eindigt in chaos

Geef een reactie

Laatste reacties (48)