Laatste update 21:38
30

LHBTI-protest met harde hand neergeslagen in Istanbul

De Turkse politie heeft zondag bijzonder hard opgetreden tegen Gay Pride-demonstranten in Istanbul. Hoewel de Pride parade vorige week door de autoriteiten werd verboden omdat de veiligheid van de deelnemers zogenaamd niet gegarandeerd kon worden, waren er wel duizenden agenten en ME’ers op de been om de veelal jonge LHBTI-demonstranten met geweld uiteen te jagen. Vanwege het verbod koos de organisatie er voor om dan maar kleine ‘pop-up’ demonstraties te organiseren, die door de politie beantwoord werden met rubber kogels en traangas.

Volgens de organisatie zijn er 29 mensen gearresteerd vandaag. Een van hen was het Europese parlementslid Terry Reintke. Op onderstaande video zie je hoe zij gearresteerd en geslagen wordt. Ze is inmiddels weer vrij.

Engin Evren, Turkije-medewerker voor Amnesty Nederland, was ter plaatse en deed op Twitter live verslag. Zijn tweets tonen onder meer hoe een grote politiemacht op kleine groepjes demonstranten jaagt in de straten van Istanbul, maar ook hoe jonge mensen zich niet laten intimideren en opkomen voor hun recht om lief te hebben wie zij willen.

Ook in New York en San Francisco werden vandaag Gay Pride-parades georganiseerd, die gelukkig een stuk vreedzamer verliepen. Hillary Clinton verraste de deelnemers door onaangekondigd mee te lopen in New York:

Ook in New York, een waardig eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op homoclub Pulse in Orlando:

Cc-foto: @EngrinEvrenN

Geef een reactie

Laatste reacties (30)