6

Gebrek aan opleiding GGZ-personeel leidt tot ‘onnodige zelfdodingen’

Hoogleraar stelt in ZEMBLA dat slechts 1 op de 10 medewerkers de vereiste training voor behandeling van suïcidaliteit heeft gevolgd 

Omdat zijn vrouw het vanwege zijn suïcidale gedachten onverantwoord vindt om hem thuis te houden, brengt zij de 43-jarige Jeroen naar GGZ-instelling De Meregaard in Almere. Hij is zwaar depressief en ze is bang dat hij zichzelf iets aan zal doen. Al de ochtend na de opname staat de politie voor haar deur en meldt dat haar man voor een trein is gesprongen.


Gevallen zoals die van Jeroen zijn er in de loop der jaren steeds meer, stelt hoogleraar klinische psychologie  Ad Kerkhof in de uitzending van ZEMBLA op 16 oktober, waarin de zaak van Jeroen wordt onderzocht. Steeds vaker verblijven mensen met zelfmoordgedachten in GGZ-instellingen, omdat de familie denkt dat ze daar veiliger zijn dan thuis. Veel instellingen blijken echter onvoldoende in staat om suïcide onder patiënten daadwerkelijk te voorkomen. Kerkhof:

Er zijn instellingen die geen geld hebben om hun personeel de speciale cursus te laten volgen. Als we meer kennis zouden inzetten en met meer durf de suïcidale gedachtegangen van mensen zouden behandelen, zou dat mensenlevens kunnen schelen”.

De GGZ heeft pas sinds 2012 een multidisciplinaire suïcide-richtlijn. Hulpverleners dienen als onderdeel hiervan een speciale training te krijgen waarin ze leren met de patiënten over hun suïcidale gedachten te praten. Volgens Kerkhof heeft slechts 10 procent van de 50.000 hulpverleners deze training gevolgd.

In 2013 pleegden 696 mensen zelfmoord terwijl ze onder behandeling waren in een GGZ-instelling. Professor Kerkhof, tevens adviseur van minister Schippers van Volksgezondheid, vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Hij stelt in ZEMBLA:

Dat zegt dat we ondanks al onze inspanningen deze ramp nog niet goed genoeg kunnen pareren.

ZEMBLA wordt uitgezonden op donderdag 16 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Geef een reactie

Laatste reacties (6)