Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gebrek aan teamspirit grootste ergernis op de werkvloer

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
collegas_300.jpeg
'Gebrek aan fatsoen of moraal' en 'politieke spelletjes en gekonkel' werden juist relatief vaak genoemd in de 'financiële dienstverlening'
Niets menselijker dan de mens op de werkvloer. En aangezien we onze collega’s vaak niet zelf uitkiezen en we ze ook niet uit de weg kunnen gaan, zijn ergernissen op de werkvloer schering en inslag. Voor haar zojuist verschenen boek ‘Collega’s en andere ongemakken’ onderzocht hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk de grootste werkvloer-ergernissen. Ruim 2000 respondenten deden mee aan een enquête over de menselijke gebreken van hun collega’s én van zichzelf.
Dit verschil komt overeen met stereotiepe sekseverschillen: waar vrouwen meer gericht zijn op samenwerking en collegialiteit, zijn mannen meer gericht op prestaties en succes.
Deelnemers gaven ook aan welk gedrag zij zélf vertonen op de werkvloer, dat ergerlijk kan zijn voor hun collega’s. Opvallend genoeg herkennen weinig mensen de grootste ergernissen bij zichzelf.  Een grote groep deelnemers heeft een wel heel gezonde dosis zelfvertrouwen: 15% kan zich niet voorstellen dat zij zelf überhaupt ergerlijk worden gevonden door hun collega’s, terwijl maar 2% van de respondenten aangaf dat zij zich niet of nauwelijks ergeren aan anderen.
Zo gaat het vaak: als je mensen vraagt naar hun slechte eigenschappen, noemen ze vooral dingen die in bepaalde zin eigenlijk best goed zijn.
Sommige ergernissen spelen meer in bepaalde sectoren dan andere. ‘Gebrek aan fatsoen of moraal’ en ‘politieke spelletjes en gekonkel’ werden relatief vaak genoemd in de sectoren ‘financiële dienstverlening’ en ‘overige zakelijke dienstverlening’.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.