0

Gedateerde Engelse lasterwet onder vuur

Uit 19de eeuw daterende wetten maken pers, ook Nederlandse, vaak het werk onmogelijk

In het Engelse parlement wordt gewerkt aan een verandering van de zwaar gedateerde lasterwetgeving. Nu is het nog zo dat degene die van laster wordt beschuldigd zijn gelijk moet bewijzen. In de toekomst moeten vooral buitenlanders die zich op de wet willen beroepen, bewijzen dat ze daadwerkelijk slachtoffer zijn van smaad.

Door redactie Joop

De kritiek op de 19de-eeuwse Engelse wetgeving is, in binnen- en buitenland, niet mals. Deze zou degene die zich belasterd voelt zwaar bevoordelen. Het risico voor kranten en bladen om te worden aangeklaagd is groot en procederen is duur. De rijken der aarde kunnen er makkelijk hun gelijk krijgen. Russische oligargen, multinationals en Amerikaanse supersterren hebben van deze mogelijkheid gretig gebruikt gemaakt.
De Britse minister van Justitie Jack Straw uitte onlangs zijn ongerustheid over wat hij noemde laster-toerisme.

Sommige Amerikaanse kranten overwegen de verspreiding van bladen in Engeland te stoppen en de toegang via internet vanuit Engeland te blokkeren.
Een aantal staten in de VS heeft al wetgeving ingevoerd die de uitvoering van Engelse vonnissen zeer moeilijk maken. De staat New York bijvoorbeeld heeft in zijn eigen wetgeving opgenomen dat de regels over smaad en laster “in een aantal landen niet in overeenstemming zijn met de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting”.

Ook Nederlandse journalisten hebben met de Engelse regels te maken gehad. Jeroen Trommelen van de Volkskrant ondervond enorme juridische tegenstand bij zijn onderzoek naar de affaire rond Trafigura. Dit bedrijf probeerde ongunstige berichtgeving over het dumpen van gif in Ivoorkust uit de pers te houden.

Lees hier meer

New York Times – Britain, Long a Libel Mecca, Reviews Laws

Jeroen Trommelen – Lessen uit de Trafigura-affaire

Francisco van Jole – Trafigura legt iedereen het zwijgen op

CC-foto Steve Punter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)