Laatste update 17:45
99

‘Gedeporteerde migranten zien kinderen mogelijk nooit meer terug’

Terwijl de gijzeling van kinderen – van wie sommigen slechts drie maanden oud zijn – met honderden per dag doorgaat aan de zuidgrens van de Verenigde Staten, blijkt dat het systeem zo is ingericht dat kinderen hun ouders mogelijk nooit meer terugzien. Voor volwassen immigranten geldt dat zij redelijk snel zullen worden berecht en uitgezet, terwijl het vaak jaren duurt voordat hun kinderen voor de rechter komen. Volgens John Sandberg, die aan het hoofd stond van ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) onder Obama in 2013 en 2014, worden door het huidige beleid mogelijk duizenden kinderen permanent gescheiden van hun ouders:

‘Permanente scheiding, het komt voor. Daarom was het voor ons destijds ook zo belangrijk om gezinnen bij elkaar te houden. Gezien de grote aantallen families die de grens overstaken, was er bezorgdheid bij de Obama-regering over kinderen die alleen zouden achterblijven.’

Koerswijziging
Dat het aantal kinderen in detentie dagelijks met honderden stijgt komt doordat de regering van Trump besloten heeft – dus geenszins verplicht is – om iedereen die het land probeert binnen te komen actief te vervolgen. Ook mensen die zich bij een van de schaarse operationele grensposten melden om asiel aan te vragen, ook mensen die een eerste poging wagen om de grens over te steken. Dat is een duidelijke koerswijziging ten opzichte van eerder beleid, waarbij alleen tot vervolging werd overgegaan indien er sprake was van verdenking van een misdrijf of van meerdere pogingen de grens over te steken. Daar komt nog bij dat asiel aanvragen alleen mogelijk is in de Verenigde Staten zelf en dat bijna alle grensposten waar dat mogelijk is gesloten zijn of niet mee willen werken aan asielverzoeken. Mensen die zich bij die grensposten melden of die in het grensgebied worden opgepakt worden zonder pardon opgesloten in afwachting van hun proces, terwijl ze niet weten waar hun kinderen zijn en of ze hen ooit nog terug zullen zien. Omdat het jaren kan duren voordat de kinderen berecht worden komen zij vaak onder toezicht van de staat te staan, waarbij het zelfs mogelijk is dat zij worden geadopteerd, zonder dat hun ouders hier weet van hebben of in staat gesteld om bezwaar te maken.

Megawinst
Ondertussen geeft de regering van Trump bakken met geld uit aan de opvang en internering van de kinderen die zij immigranten afnemen. De kosten voor noodopvang voor jonge kinderen aan de grens bedragen 775 dollar per kind per nacht, vele malen meer dan het zou kosten om de gezinnen bij elkaar te houden in detentiecentra of om hen onder te brengen in meer permanente behuizing. Private gevangenisondernemingen lopen binnen door de interneringskampen van Trump, waar mogelijk in augustus al 30.000 kinderen vast zouden kunnen zitten. Trump kondigde tijdens zijn campagne al aan gevangenissen te willen privatiseren en immigranten te willen interneren en deporteren. Sinds Trump aan de macht is en minister van Justitie Jeff Sessions werd aangesteld bereikten de aandelenkoersen recordhoogtes.

Rechtszaken
Ondertussen zijn er meerdere rechtszaken aangespannen tegen het interneringsbeleid van Trump. De moeder van een jongetje uit Honduras heeft een zaak aangespannen nadat ze werd gedeporteerd zonder haar kind. Ook de gouverneur New York heeft namens de staat een rechtszaak aangekondigd. Diverse andere gouverneurs hebben hun steun aan de grensbewaking ingetrokken uit protest tegen het beleid.

Lees meer over het ‘zero tolerance’ immigratiebeleid op Joop:

Journalist breekt bij het lezen van het nieuws over baby’s en peuters in detentie

Opname toont: VS bewakers bespotten wanhopige kinderen

John Oliver trekt bullshit migratiebeleid Trump onderuit

Trumps migratiebeleid in beeld: het verhaal achter de foto

MAGA: duizenden getraumatiseerde kinderen in kooien

Trump deporteert immigranten maar gijzelt hun kinderen

Trumps Amerika: baby weggerukt van borst moeder

Trump rukt kinderen asielzoekers weg bij hun ouders

Geef een reactie

Laatste reacties (99)