Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gedesillusioneerde Britse jihadi's in Syrië willen naar huis

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
onelion_01.jpg
Jongeren vertrokken naar Syrië om Assad te bestrijden, maar vechten vooral tegen rivaliserende rebellen ... Hun lot bij terugkeer is onzeker
Tientallen Britse jihadisten in Syrië zijn teleurgesteld over hun lot en willen eigenlijk naar huis, dat meldt de Britse krant The Times. De jongeren waren naar Syrië vertrokken met het idee een heroïsche strijd te gaan leveren tegen de troepen van het regime van Assad, maar in werkelijkheid riskeren ze hun leven in gevechten met rivaliserende rebellenfacties. Ze zouden dan ook het liefst terugkeren naar Groot-Brittannië, maar vrezen – terecht – dat hen daar een leven achter tralies wacht.
Een van de Britse moslimstrijders, die zegt te spreken namens een groep van 30 Britse jihadi’s, zegt dat zij bereid zouden zijn om zich te onderwerpen aan staatstoezicht en deradicalisatie:
onelion
Wij kwamen om het regime te bestrijden maar in plaats daarvan zijn we in een bendeoorlog beland. Het is niet waar we voor kwamen, maar als we teruggaan (naar Groot-Brittannië) dan draaien we de bak in. Op dit moment worden we gedwongen om te vechten – welke keuze hebben we anders?
Peter Neumann, directeur van het International Centre for Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) claimt dat tot een vijfde van alle Britse strijders bereid zou zijn de strijd in Syrië op te geven: 
De mensen die wij spreken willen wel stoppen, maar hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hebben, omdat de regering alleen maar praat over gevangenisstraffen van 30 jaar.
Volgens Neumann zou de Britse regering moeten overwegen een deradicaliseringsprogramma op te zetten en kunnen gedesillusioneerde jihadstrijders krachtige woordvoerders zijn tegen propaganda van terreurgroepen als IS.
Cc-foto: Four Lions

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.