Laatste update 23:54
18

Gedonder binnen SGP om snoepreisjes en omgang klokkenluider

Het is hommeles binnen de SGP nadat een klokkenluider aan de bel trok over met belastinggeld betaalde snoepreisjes, en hij vervolgens hard werd aangepakt door het bestuur. Zijn arbeidscontract werd eerst gehalveerd en nu mogelijk niet verlengd omdat hij vraagtekens plaatste bij de uitgaven van de VOE, een partijcommissie die christelijke politiek in verre buitenlanden wil bevorderen.

De gemoederen zijn inmiddels zo verhit dat zelfs jongerenafdeling SGPJ zich genoodzaakt ziet om opheldering te eisen. Arie Rijneveld, voorzitter van de SGJP, verklaart aan de Volkskrant:

Het komt zelden voor dat wij een eigen verklaring afgeven die afwijkt van de partijlijn. Met deze kwestie kan de naam van de SGP door de modder worden gehaald. De naam van God is daarmee onlosmakelijk verbonden. Het gaat ons om gerechtigheid, en de eer van God.

De Telegraaf bracht de kwestie aan het licht nadat het een rapport van de vertrouwenspersoon van de SGP in handen kreeg, waarin gesproken wordt over ‘een onveilige werkomgeving’ met ‘verbaal agressief en intimiderend gedrag’. Daarnaast zou de VOE-commissie snoepreisjes maken zonder dat duidelijk is wat het partijbelang is, en waarvoor bestuursleden en bevriende leden worden uitgenodigd.

Partijleider Kees van der Staaij is enkele malen mee geweest op VOE-reisjes en zegt zich ‘serieuze en degelijke conferenties’ te herinneren. Hij wil in dit stadium geen verder uitspraken doen over de zaak.

VOE-reizen worden betaald met publieke bijdragen van de ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken. Minister Blok roept betrokkenen op om mogelijk misbruik van subsidiegelden door de SGP te melden.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)