127

Gedrag Marokkaanse jeugd verschilt per gemeente

In Gouda vaker verdacht van misdrijf dan elders, in Rotterdam net zo studieus als de rest

In Gouda, Utrecht, Zeist en Ede springen Marokkaans-Nederlandse jongeren er uit als het gaat om in aanraking komen met de politie. Maar in andere steden is dat veel minder het geval. Voor studieresultaten geldt hetzelfde. In Zeist, Ede en Den Bosch presteren Marokkaanse-Nederlanders opvallend slecht op school maar in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Lelystad zijn hun prestaties gelijk aan die van andere leerlingen.

Onderzoeksinstituut Risbo van de Erasmus Universiteit onderzocht de positie van Marokkaanse Nederlanders op het gebied van onderwijs, arbeid en criminaliteit in 22 gemeenten.

De Volkskrant schrijft:

In Gouda werd in 2009 13,8 procent van de Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 24 jaar verdacht van een misdrijf en in Utrecht 13 procent. In Eindhoven was dit percentage 5,8 procent. Van alle jongeren tussen de 12 en 24 jaar in deze gemeenten werd 3,7 procent verdachte van een misdrijf.
(…)
In Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Lelystad verlaten percentueel nauwelijks meer Marokkaanse jongeren de schoolbanken zonder diploma dan gemiddeld in die gemeente. Maar in Zeist, Ede en Den Bosch is het het percentage Marokkaanse schoolverlaters zonder diploma ruim twee keer zo hoog als het gemeentelijk gemiddelde.

Ook de werkloosheid verschilt sterk per gemeente. Opvallend is dat het onderwijsniveau van de jongeren de afgelopen vijf jaar is gestegen. Ze gaan steeds vaker naar havo of vwo en minder naar vmbo.

De 22 gemeenten werken samen om te achterhalen hoe problemen het beste opgelost kunnen worden. Zo worden in Utrecht ouders aangemoedigd aanwezig te zijn bij rechtszitting als hun kind verdachte is. Inmiddels doet 95% van de Marokkaans-Nederlandse ouders dat. Op die manier zou recidive teruggedrongen worden.

De Volkskrant: Grote verschillen Marokkaanse jeugd

cc-foto: CharlesFred, Marokkaans-Nederlandse jongeren in de Amsterdamse wijk Slotervaart

Geef een reactie

Laatste reacties (127)