126

Gedwongen bezuinigingen leiden tot massastaking in Griekenland

Vakbonden roepen tot 24-uursstaking op... Grieken protesteren tegen opgelegde sancties en beleid Tsipras... Incidenten met brandbommen en traangas politie

In Griekenland hebben vakbonden oproepen tot een 24-uursstaking. Ambtenaren leggen het werk neer, scholen gaan dicht, banken sluiten, het openbaar vervoer ligt plat en er wordt overal gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van internationale autoriteiten.

Ongeveer 20.000 mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen de bezuinigen en het beleid van Tsipras. Door de staking zijn er vluchten geannuleerd en veerboten gestopt. Op sommige plekken wordt de lokale politie bestookt met brandbommen en wordt er traangas ingezet.

De Griekse premier Tsipras zit tussen twee vuren. Aan de ene kant moet hij de internationale geldschieters tevreden houden. Die beschuldigen hem ervan zijn beloften niet na te komen. Aan de andere kant wordt hij door de bevolking beschuldigd van ideologische uitverkoop. 

Syriza, de partij van premier Tsipras heeft woensdag de steun uitgesproken voor de staking. De regeringspartij identificeert nog steeds als links en zegt zich neergelegd te hebben bij internationale sancties omdat er geen keuze was. Al spreken de daden van de partij – volgens vele Grieken – dat tegen. Daarover zegt vakbondleider Grigoris Kalomoiris in the Guardian:

Syriza probeert nu haar ziel te redden maar heeft al haar beloften verbroken. In dit land begint een afgestudeerd persoon in de publieke sector met een salaris van 775 euro per maand, ongeveer 9,300 euro per jaar.

Er wordt gezegd dat de lonen de komende tien aar bevroren zullen blijven en dat elke belasting die je je maar voor kunt stellen, verhoogd zal worden. Hoe moeten mensen de eindjes aan elkaar knopen? We zijn nu op het punt beland waarop een sociale explosie onvermijdelijk is en die komt eerder vroeger dan later.

cc foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (126)