87

‘Geef boetes bij te dure medicijnen’

GroenLinks-Kamerlid wil dat ook een prijsplafond wordt overwogen

GroenLinks wil dat de farmaceutische industrie gedwongen wordt verantwoording af te leggen over haar beleid. De partij presenteert hier vandaag een driepuntenplan voor. GroenLinks wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman zegt zo te willen bereiken dat de belangen van de medicijngebruiker weer voorop komen te staan. Het nieuws van de afgelopen weken over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie maakt volgens GroenLinks duidelijk dat de industrie nu aangepakt moet worden.

We moeten mensen beter maken, niet de kas van farmaceuten onnodig spekken. Er gaat van alles fout met ondoorzichtige sponsoring, het vernietigen van voorraden en patentverlenging. Terwijl het juist van levensbelang is dat medicijnen voor de gebruiker betaalbaar zijn en blijven. Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren.

Voortman laat in een persbericht weten dat ze wil dat de overheid grip krijgt op de prijzen van medicijnen. Farmaceutische bedrijven moeten inzichtelijk maken wat het kost om een middel te maken, en uiteindelijk kan de overheid een prijsplafond invoeren. Verder moeten de producenten van medicijnen eerlijke informatie verstrekken over de noodzaak van hun producten. Als laatste wil GroenLinks Europa in stelling brengen. Eurocommissaris Almunia moet farmaceutische bedrijven in het uiterste geval een boete op kunnen leggen, als ze de fout ingaan. Voortman:

Ik wil met dit driepuntenplan een fundamentele discussie starten over de farmaceutische industrie. Laten we niet langer wachten en direct verbetering eisen waar dat kan. Patienten worden de dupe van ongeduldige aandeelhouders die de sector los doenzingen van haar maatschappelijke taak.

GroenLinks: Meer controle op farmaceutische industrie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)