9

Geef burgers inzicht in wat de overheid met persoonsgegevens doet

PvdA doet voorstellen om privacy van burgers en transparantie overheidsgebruik persoonsgegeven te verbeteren

Nederlanders zouden inzicht moeten krijgen in welke gegevens de overheid over hen opslaat en met wie ze gedeeld worden, dat zegt de PvdA vandaag in de Tweede Kamer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een controle waarbij je kenteken wordt geregistreerd en voor wie die gegevens vervolgens allemaal zichtbaar zijn. De Nederlandse overheid zou ook moeten aangeven welke sites veilig zijn om bestanden op te slaan. En bedrijven die misbruik maken van persoonsgegevens zouden harder moeten worden bestraft.

De PvdA doet daarvoor de volgende voorstellen:

– Na het inloggen op overheid.nl moeten burgers kunnen inzien wat de overheid van hen heeft geregistreerd en welke gegevens er zijn gedeeld met derden.

– Privacygevoelige gegevens van Nederlanders moeten op Nederlandse servers worden opgeslagen in plaats van in de cloud. Dit om te kunnen garanderen dat alleen de Nederlandse wetgeving op gegevens van burgers van toepassing is.

– De algemene voorwaarden van bedrijven moeten voortaan in een half kantje tekst en in heldere taal worden aangeboden, zodat burgers weten waarmee zij instemmen en wat er met hun gegevens kan gebeuren.

– Bedrijven die illegaal handelen in persoonsgegevens moeten veel harder bestraft worden. De huidige boetes staan in geen enkele verhouding tot de winst die bedrijven maken met de handel in persoonsgegevens. Als het aan de PvdA ligt leveren bedrijven de illegale winst in en komt daar nog een stevige boete bovenop.

cc-foto: Bert Kommerij

Geef een reactie

Laatste reacties (9)