72

‘Geef homo’s eindelijk echt gelijke rechten’

COC-voorzitter Vera Bergkamp: Nog tal van gemeenten waar ambtenaren weigeren homohuwelijk te sluiten... Duo-moeder moet adopteren, een lang, kostbaar en emotioneel proces... Gezinshereniging met partner uit het buitenland onmogelijk

De homo-emancipatie in Nederland is nog lang niet voltooid. Al kunnen partners van hetzelfde geslacht in Nederland al tien jaar met elkaar in het huwelijk treden, ze hebben nog lang niet alle rechten die heterokoppels hebben. Dat schrijft homobelangenorganisatie COC donderdag in een brief aan het kabinet Rutte en de Tweede Kamer, zo meldt de Volkskrant vandaag.

‘Er zijn nog tal van gemeenten waar weigerambtenaren geen huwelijken tussen partners van gelijk geslacht sluiten’, schrijft COC-voorzitter Vera Bergkamp. Het COC roept minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) op om met een wettelijke regeling een einde te maken aan deze mogelijkheid, zoals de Commissie Gelijke Behandeling al in 2008 adviseerde, zo meldt de Volkskrant.

‘De duomoeder moet het kind adopteren, wat een lange, emotionele en kostbare procedure is die leidt tot veel juridische onzekerheid voor het kind’, zegt Bergkamp. Een derde kwestie die het COC snel opgelost wil zien, is de mogelijkheid tot gezinshereniging van Nederlandse homoseksuelen en lesbiennes die willen trouwen met een partner uit het buitenland.
Op 1 april is het tien jaar geleden dat in Nederland partners van hetzelfde geslacht elkaar voor het eerst het ja-woord gaven.

Lees meer bij de Volkskrant: ‘Geef homo’s eindelijk echt gelijke rechten’

Geef een reactie

Laatste reacties (72)