9

‘Geef vrouwen een meer prominente rol in geschiedenislessen’

De wereldbevolking bestaat voor iets meer dan de helft uit vrouwen. Toch is er in het onderwijs weinig ruimte voor deze helft. Dat vinden de bedenkers van de nieuw op te richten website F-site. Met de website hopen zij leerkrachten te voorzien van kant-en-klare opdrachten en bronnen om vrouwen een betere plek te geven in de leerstof. Aletta Jacobs is weliswaar erg belangrijk voor de geschiedenis van de (emancipatie) van de vrouw, maar Jacobs is niet de enige vrouw waarover onderwezen moet worden.

Agnes Clemens, één van de historici achter het project, zegt tegen de NOS:

We willen verandering brengen in het onderwijs. Er zijn al heel veel initiatieven voor een breder publiek, maar wij richten ons op jonge generaties, zodat die vrouwen in de geschiedenis vanzelfsprekend gaan vinden.
Aletta Jacobs is bekend en staat in de methode, maar er waren meer vrouwen dan zij. Het is zonde om pas op vrouwen in te zoomen vanaf de Eerste Feministische Golf. Alsof er toen opeens vrouwen kwamen.

Vrouwen hebben weliswaar geen gelijkwaardige geschiedenis; door ongelijkwaardigheid in de maatschappij bekleedden zij bijvoorbeeld bij lange na niet evenzo belangrijke posities als mannen. In Nederland is het anno 2017 immers nog steeds wachten op een vrouwelijke minister-president. Dat betekent echter niet dat vrouwen geen belangrijke rol hebben gespeeld in de maatschappij. Volgens Clemens hadden vrouwen soms wel belangrijke posities maar werden ze door stereotype opvattingen niet erkend, of zijn ze later in de geschiedenis niet meegenomen.

Voorbeelden zijn er volgens Clemens te over. Bijvoorbeeld verzetsheld Jacoba van Tongeren, die met haar Groep 2000 in de Tweede Wereldoorlog het leven van ruim 4500 onderduikers wist te redden.

Het is een grote verzetsheld, maar ze heeft nooit aandacht gekregen. Dat heeft ze zich nooit toegeëigend en ze is door mannen op een bepaalde manier weggezet na de oorlog. Ze verdient zeker een plekje in de geschiedenisboeken.

NOS: ‘Vrouwengeschiedenis begon niet bij Aletta Jacobs’
cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (9)