Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geen baby's meer voor ernstig falende ouders'

  •  
13-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
kinderblokkade_300.jpg

UPDATE: Kamer is tegen verplichting anticonceptie ... Onderzoeksraad voor de veiligheid: Verslaafde moeders, psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten verplicht aan de pil ... Jaarlijks sterven 50 kinderen door mishandeling ... Pieter van Vollenhoven: 'En dat is nog maar het topje van de ijsberg'

Professionals in de jeugdzorg, de psychiatrie en de rechtelijke macht pleiten vanavond in ZEMBLA voor wetgeving die in het uiterste geval ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie. Bijvoorbeeld bij verslaafde moeders, psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten. Jaarlijks sterven tientallen kinderen door mishandeling van de ouders. Nog veel meer kinderen worden verwaarloosd en ernstig mishandeld.
Update 13.30 uur
De Tweede Kamer is tegen verplichte anticonceptie. SP, CDA, PvdA en GroenLinks stemmen tegen en hebben daarmee een meerderheid van 76 zetels in de Kamer. Discussie over het onderwerp vinden zij goed, maar ze vinden verplichting te ver gaan. 
Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ondersteunt de professionals. “De overheid heeft een verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen en als je kijkt naar de aantallen en je praat dan ook nog maar eens bij de bekende aantallen over het topje van de ijsberg, dan heb je geen keus.
Op Radio 1 zei hij vanochtend: 
“De meeste mensen zullen zeggen: dat gaat te ver. Ik moet zeggen dat ik me dat kan voorstellen als je de werkelijkheid niet kent. Er zijn mensen die zichzelf niet in de hand hebben. Als je dat signaleert moet je misschien toch overgaan tot anticonceptie.” 
Van Vollenhoven krijgt bijval van de directeur van jeugdzorg Amsterdam, de directeur van GGZ Bouman in Rotterdam, voormalig kinderrechter en SP-senator Nanneke Quick-Schuyt en onderzoeker Rob Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut.
De Raad voor Veiligheid publiceerde vorige week een rapport en onderzocht daarvoor 27 gevallen van kindermishandeling met ‘bijna’ fatale afloop. Volgens Rob Bilo sterven jaarlijks vijftig kinderen door mishandeling. Hij kwam in zijn onderzoek steeds dezelfde ouders tegen die hun kind doden.
“Als je in de literatuur kijkt lees je ook daarin dat het merendeel van deze ouders een psychiatrische problematiek heeft, alcohol en drugsverslaving of verstandelijke beperkingen heeft. Het zijn beschadigde ouders.” 
Momenteel wordt bij verslaafde moeders, verstandelijk gehandicapten of psychiatrische patiënten pas ingegrepen wanneer de vrouw al 24 weken zwanger is. In sommige gevallen volgt een verplichte opname waarna direct na de geboorte de baby wordt weggehaald. 
cc-foto: Bimurch
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.