44

Geen babymelkpoeder voor klanten met Aziatisch uiterlijk

Tekort Nutrilon babymelkpoeder leidt tot discriminatie: klanten met Aziatisch uiterlijk krijgen in sommige winkels geen babymelkpoeder mee

Wie een Aziatisch uiterlijk heeft en in de winkel melkpoeder voor baby’s wil kopen, kan zomaar een nee op het rekest krijgen. Dat meldt NRC Handelsblad. In sommige winkels krijgen klanten met een Aziatisch uiterlijk geen melkpoeder meer mee, in andere winkels mogen Aziaten een minder aantal pakken kopen. Anti-discriminatiebureau’s ontvingen tot nu toe zes klachten.

Vaste klanten van de Plus-supermarkt in Benthuizen mogen maximaal twee pakken babymelkpoeder kopen. Wie een Aziatisch uiterlijk heeft mag er maar één per persoon afrekenen. NRC Handelsblad heeft een interne memo van de supermarkt in bezit en citeert:

Om te voorkomen dat de klanten steeds misgrijpen bij de babyvoeding verkopen we per klant maar één pak wanneer het onbekende klanten zijn (lees: chinezen 🙂 ). Bij de vaste klanten uit het dorp verkopen we twee pakken per klant.”

Al maanden is er een tekort aan babymelk van Nutrilon. Oorzaak is het melamine-schandaal uit 2008 in China. Zes baby’s stierven destijds en nog eens 300.000 baby’s en peuters moesten worden opgenomen met ernstige nierklachten, nadat ze melk hadden gedronken die was aangelengd met kunsthars. De consument in China vertrouwt de Chinese melkpoeder niet meer. Als gevolg hiervan zijn vele pakken Nederlandse melkpoeder opgekocht voor export naar China. Ouders in Nederland hamsteren op hun beurt melkpoeder om er zeker van te zijn altijd genoeg in huis te hebben.

In Vlaardingen kreeg een vrouw van Chinese afkomt op 29 mei in een Kruidvat-filiaal te horen: “Wij verkopen niet aan jullie.” Op de vraag: “Wie is jullie?” antwoordde de Kruidvatmedewerker: “Ja, jullie Aziatische mensen.” Haar man kon tien minuten later bij dezelfde winkel, bij dezelfde kassa wel een pak Nutrilon afrekenen. Volgens de Kruidvatmedewerker had hij “geen Aziatisch hoofd”, aldus de klant.

NRC: Aziatisch uiterlijk? Dan geen melkpoeder

Geef een reactie

Laatste reacties (44)