Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geen belastingkorting meer voor multinationals'

  •  
17-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
multinationals.jpg
Ministers van Financiën van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk binden de strijd aan met multinationals
Steeds meer grote organisaties gaan van land tot land om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Nederland is voor veel bedrijven bij uitstek een paradijs. Een belastingparadijs. De zogenoemde brievenbusfirma’s sluiten deals met de belastingdienst over de te betalen belasting. En die is, uiteraard, een stuk lager dan in de landen waar ze echt opereren. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen de fiscale mazen in de wetten in Europa nu sluiten, om zo multinationals alsnog meer belasting te laten betalen.
Volgens de Britse minister van Financiën, George Osborn, zijn veel van onze belastingregels honderd jaar terug gemaakt, terwijl er in de tussentijd veel is gebeurd. Koffieketen Starbucks kreeg onlangs veel kritiek te verduren toen bleek dat het in Groot-Brittannië slechts 8,5 miljoen pond belasting heeft betaald vanaf 1998, over een omzet van 3 miljard pond.
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäube, wil vooral het mobiele inkomen (rente, dividend en royalties) van multinationals aanpakken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.