24

‘Geen belastingkorting meer voor multinationals’

Ministers van Financiën van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk binden de strijd aan met multinationals

Steeds meer grote organisaties gaan van land tot land om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Nederland is voor veel bedrijven bij uitstek een paradijs. Een belastingparadijs. De zogenoemde brievenbusfirma’s sluiten deals met de belastingdienst over de te betalen belasting. En die is, uiteraard, een stuk lager dan in de landen waar ze echt opereren. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen de fiscale mazen in de wetten in Europa nu sluiten, om zo multinationals alsnog meer belasting te laten betalen.

De ministers van Financiën van die landen kondigden dat aan tijdens de G20-top in Moskou dit weekend. Ze reageren hiermee op een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarin wordt geconcludeerd dat bedrijven – steeds meer – van land tot land gaan om zo weinig mogelijk belasting te betalen. 

Volgens de Britse minister van Financiën, George Osborn, zijn veel van onze belastingregels honderd jaar terug gemaakt, terwijl er in de tussentijd veel is gebeurd. Koffieketen Starbucks kreeg onlangs veel kritiek te verduren toen bleek dat het in Groot-Brittannië slechts 8,5 miljoen pond belasting heeft betaald vanaf 1998, over een omzet van 3 miljard pond.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäube, wil vooral het mobiele inkomen (rente, dividend en royalties) van multinationals aanpakken.

Eerder verscheen op Joop: Multinationals maken eigen belastingregels in Nederland

The Guardian: George Osborne in pledge to help world’s poor fight tax abuse 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)